VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY nemzetgazdasági miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Szavaiból az őszinte aggodalmat vélem kicsengeni, és azt gondolom, hogy minden felelős ember, amikor egy döntést hoz, akkor mérlegel, megnézi a kockázatokat, az előnyöket, a hátrányokat. Ebből a szempontból a következő generációk iránt érzett felelősség szerintem kollektív, közös ebben a Házban, valamennyien - függetlenül attól, hogy milyen politikai család képviseletében kerültünk ebbe az épületbe, ebbe a parlamenti patkóba - a jövő generációi iránt érzünk felelősséget. Én magam nyugodtan mondhatom, hogy azt remélem, hogy a négy gyerekem és majd a reménybeli unokáim számára is olyan országot teremtünk és hagyunk örökül, amelyik működőképes lesz, és ahol boldogulni tudnak.
Ebből a szempontból egy ilyen döntés persze nagyon fontos mérlegeléssel jár. Megjegyzem, erről egyébként a mai nap lesz még alkalmunk a Házban vitatkozunk, hiszen a paksi pénzügyi megállapodás vagy pénzügyi szerződés vitája majd most következik el, és azt gondolom, hogy jó néhány órát fogunk együtt tölteni ennek a vitája során.
(8.20)
De hát, képviselő asszony, amikor az ember vásárol egy autót, akkor is azzal a kockázattal néz szembe, hogy ki kell menni a forgalomba, ott mások is közlekednek, koccanás történhet, baleset, s az ember felkészül erre a lehetőségre is. Tehát azt gondolom, hogy az életben minden döntésünknek van következménye, amikor mérlegeljük annak a következő hatását.
Az atomerőmű ugyanilyen kérdés. 2009-ben a magyar parlament elfogadott egy energiastratégiát, ebben világosan rögzítette, hogy három nagy alapra helyezi a magyar energiaellátást: megújuló energiák, nukleáris energia és a gáz, a fosszilis energiák csoportjára. Nekünk egyensúlyt kell teremtenünk ebben a körben, és ebből a szempontból Magyarország harminc éve él együtt a nukleáris energiával, és azt kell mondanom, hogy nehezen tudnánk elképzelni versenyképes energiaárat és működő gazdaságot a Paksi Atomerőmű működő blokkjai nélkül. Tehát ez bevált, ez működik, és hál’ istennek, a világ technológiai fejlődése is olyan, hogy egyre biztonságosabb lesz ez az energiatípus. Megjegyzem képviselő asszony felvetésére, hogy az egyik legtisztább energiáról van szó, bármilyen furcsa is. A Paksi Atomerőmű klímavédelmi szempontból továbbra is nélkülözhetetlen, hiszen a működése nem jár széndioxid-kibocsátással, évente 2 millió ember oxigénszükségletét, vagyis a magyar erdők éves oxigéntermelését takarítják meg azáltal, hogy nem bocsátanak ki üvegházhatást kiváltó gázokat.
Ebből a szempontból azt kell önnek mondanom, hogy amikor a magyar kormány mérlegelte ennek a beruházásnak az előnyeit és a hátrányait, számoltunk azzal, hogy ez az olcsó energiaárakhoz hozzá fog járulni, ezáltal hozzájárul a gazdaság versenyképességéhez, s azt gondolom, ezáltal hozzá tudunk ahhoz járulni, hogy Magyarországon a foglalkoztatottság, a munkahelyek száma nőjön és gyarapodjon, nem mellékesen pedig lehetővé tesszük azt, hogy ne kelljen, ahogy mondtam, igen jelentős mennyiségű széndioxidot a környezetbe kibocsátani.
Természetesen azt is felelősen végig kellett gondolni, hogy ennek a beruházásnak megvan-e a pénzügyi fedezete. Úgy érzem, hogy erre jó megállapodást kötöttünk; erről majd a parlamenti expozéban beszélni fogok. Másrészt pedig azt is végiggondoltuk, hogy egy olyan szerződést kell kötni, ahol a hulladék elhelyezése, a tárolás biztonsága, az ideszállítás biztonsága garantált. A parlament ennek a beruházási részéről már döntött, és 85 százalékos támogatással fogadta el ezt a parlament. Én ebből is azt vonom le - tekintettel arra, hogy a képviselők mégiscsak a választóikat képviselik -, hogy igen jelentős társadalmi támogatottsága van Magyarországon a nukleáris energiának. Ha különböző felmérésekre hagyatkozok, akkor azt tudom önöknek mondani, hogy körülbelül a lakosság háromnegyed-kétharmad része közötti arány támogatja ennek az erőműnek a beruházását, a megépítését.
Felmerült még vitakérdésként, hogy az ország van-e abban a gazdasági helyzetben, hogy ezt finanszírozni tudja. Én úgy érzem, hogy igen. Jó szerződést kötünk, a szerződés 40 százaléka a hazai felhasználás, a hazai beszállítók munkalehetőségét teremti meg. Maga a beruházás már önmagában 1 százalékkal fogja majd növelni a gazdaság teljesítményét. 8-9 ezer új munkahely létrejöttével számolunk a beruházás időszaka alatt, s azt gondolom, ezek a számok önmagukért beszélnek. Az adósságállományunk növekedése pedig átmeneti lesz. Itt is szeretném megnyugtatni a képviselő asszonyt, ne aggódjon, a magyar államadósság csökkenő pályára került, s ebbe „belefér” az, hogy átmenetileg az adósságszint kismértékben növekedjen. Egy 32 éves megállapodásról van szó, tehát 32 év alatt kell teríteni ennek az adósságnak a szintjét. A magyar gazdaság reményeink szerint lesz abban az állapotban, hogy ezt a törlesztést minden gond és minden megerőltetés nélkül el tudja majd végezni.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me