MIRKÓCZKI ÁDÁM

Full text search

MIRKÓCZKI ÁDÁM
MIRKÓCZKI ÁDÁM (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Talán egy magyarázattal kezdenék, hogy miért nem, mondjuk, a Nemzetbiztonsági bizottság zárt ülésén beszélek erről és miért a parlament, illetve a televízió nyilvánossága előtt. Talán azért, mert egyrészt ez nem pártpolitikai kérdés, másrészt igyekszem azokat a kereteket betartani, hogy minősített adatokra még csak utalni se kelljen, harmadrészt pedig minimum közérdeklődésre, széles körben közérdeklődésre számot tarthat ez az egész ügy.
Nap mint nap újabb és újabb részletek kerülnek Európában, szerte a világban és Magyarországon is napvilágra a tekintetben, hogy a titkosszolgálatok környékén milyen vélt vagy valós visszaélések - legyen az a törvény keretein belül vagy azon túl - történnek különböző adatgyűjtésekkel, megfigyelésekkel, lehallgatásokkal kapcsolatban. A lavina nagyjából ott indult, amikor Edward Snowden, az NSA egykori alkalmazottja nyilvánosságra hozott bizonyos dokumentumokat, amelyek arról tanúskodnak, hogy világszerte az Amerikai Egyesült Államok igen példátlan és igen agresszív módon még a saját szövetségeseit is megfigyelte, kiszolgáltatott helyzetbe hozta, visszaélt a bizalommal, és a többi, és a többi.
Ekkor az Európai Unió számos tagállama, amelyek érintettek voltak, meglehetősen jogosan - hozzáteszem, teljesen jogosan - kikeltek magukból és különböző magyarázatokat követeltek, és egyéb reakciókat tettek. Magyarországon is volt egy gyenge kísérlet, fogalmazzunk így, talán ezt nem vitatja senki. Az előző ciklus végén felállt egy vizsgálóbizottság, amely azt volt hivatott felderíteni, hogy Magyarországot miként és hogyan érintette az amerikai lehallgatási botrány, ám ez a bizottság, már csak időintervallumából kiindulva is, meglehetősen - hát hogy is mondjam? - vérszegényre sikeredett, hiszen mindössze két ülést bonyolított le, és számos kérdésre nem tudott választ adni, hacsak nem a kormányzatnak megvannak a válaszai, de a nyilvánosság előtt ez nem ismert. Így például nem hallgattuk meg a vizsgálóbizottság keretében az amerikai nagykövetség illetékeseit, nem hallgattuk meg például az NSA bármelyik munkatársát, nem hallgattuk meg a Facebook, a Google, a Microsoft hazai vezetőit, amelyek adatokat szolgáltattak és adtak át szinte feltétel nélkül az NSA-nek, és a többi, és a többi. Ezáltal megnyugtató válaszok erre a botrányra Magyarországon nem születtek.
Aztán néhány nappal ezelőtt a Guardian cikke alapján arról szerzünk információt, hogy a Vodafone különböző országok és különböző kormányok ügynökszerveinek szintén átadott különböző telefonos adatokat, beszélgetéseket, SMS-eket, és a többi, és a többi. Ezekből az adatokból kiderül, hogy Magyarországon csak az elmúlt évben, tehát egy év alatt 76 ezer beszélgetést vagy adatforgalmat adtak át valamelyik szervnek a Vodafone részéről. Hát ez is számos kérdést felvet és elgondolkodtató.
De mielőtt néhány problémás kérdésről beszélnék, azért érdemes összehasonlítani csak a Vodafone tekintetében néhány európai uniós vagy európai országot. Magyarországon 76 ezer adatforgalmat adtak át a cikk szerint, Franciaországban mindössze hármat, Belgiumban kettőt, Írországban 4100-at, Portugáliában 28 ezret, és a tőlünk jóval nagyobb Spanyolországban is 48 ezret a mi 76 ezrünkhöz képest. Ez sok-sok kérdést kivált, és még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy ez abszolút nem pártpolitikai kérdés, szerintem ez mindenkit érinthet.
Ha a cikk igaz és valóban így van, akkor nagyon szeretnék arra választ kapni a kormány részéről, hogy ezek a lehallgatások, megfigyelések, adatszolgáltatások jogszerűek voltak-e, ezek magyar vagy éppen Magyarországon tartózkodó külföldi állampolgárokat érintettek-e, mi a helyzet a többi telefonszolgáltatóval, mi a helyzet Magyarországon ugyanígy a Facebook, a Google, a Microsoft vagy bármilyen más szolgáltatóval kapcsolatban. Vajon mindegyik bűnöző vagy valamilyen vélelmezhető bűncselekményhez köthető adatforgalom volt-e, vagy ne adj’ isten - én ezt nem szeretném feltételezni, és bízom benne, hogy nem ez a válasz - az NSA-hez hasonlóan a magyar kormány is a saját állampolgárait általánosságban ilyenfajta kontroll alatt tartja? Bízom benne, hogy nem erről van szó.
Várom megtisztelő válaszát, miniszter úr. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me