SZILÁGYI GYÖRGY

Full text search

SZILÁGYI GYÖRGY
SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Vártam Tilki képviselő úr és új barátja gombnyomását, de nem kaptuk meg, pedig kíváncsi lettem volna a véleményükre, hogy mit mondanak. Mi is nyitottak lennénk egy átgondolt átalakításra a budapesti kétszintű önkormányzatiságot illetően, de ez a törvény nem az. Ez semmi más, mint a Fidesz matematikai boszorkánykonyhájában kifőzött törvény arra vonatkozóan, hogy hogy tudnak önök akár egy döntetlen állásnál is többségbe kerülni a fővárosban. Nem Budapest fejlődését szolgálja ez a törvény, mint ahogy itt hallhatjuk nagyon szép szólamokkal, hanem egyszerűen csak azt az egy szlogent szolgálja, amit önök nagyon markánsan betartanak az elmúlt öt évben, a „Csak a Fidesz!” szlogent.
Ha a Fidesz meghozza ezt a törvényt, hiszen önök fogják elfogadni, az ellenzék nem fogja támogatni, így a Jobbik Magyarországért Mozgalom sem fogja támogatni ezt a törvényt, és átmegy a parlamenten, akkor az Alkotmánybíróságnak - véleményünk szerint - mindenképpen meg kell semmisítenie azt, méghozzá a korábbi, a mandátum fogalmáról és a választókerületi aránytalanságról szóló döntései szerint.
Ha viszont ez nem így történik, akkor Budapesten egy olyan rendszer jön létre, mint mondtam, ahol akár döntetlen közeli állapotnál is a Fidesz többségbe kerül. Hogy ezt a számok nyelvére lefordítsam, az országgyűlési választásokat vesszük alapul, akkor a régi rendszer szerint úgy nézne ki nagyjából a Fővárosi Közgyűlés összetétele, hogy 13 fideszes, 13 baloldali, 4 jobbikos és 3 LMP-s képviselő. Most pedig úgy fog kinézni, ugyanolyan aránynál, az országgyűlési választásokat vesszük alapul, hogy 18 fideszes lesz, 12 baloldali esetleg és egy jobbikos, egy LMP-s. Semmi másra nem szolgál önöknek ez a törvény egyébként, ami még egy pluszhab a tortán az önök szempontjából, hogy nagyon jól tudják, hogy a Jobbik második erőként folyamatosan veszélyt fog önökre jelenteni a következő választásoknál, éppen ezért megpróbálják Budapestről kiszorítani, a budapesti politizálásból kiszorítani a Jobbikot.
Ez elsődlegesen a Jobbik ellen is irányuló törvény, minél kevésbé tudjuk hallatni a hangunkat Budapesten, minél kevésbé tudjuk hallatni a hangunkat azokkal a rendelkezésekkel szemben, amit önök az elmúlt négy évben is Budapesten csináltak, semmit nem változott ez a város. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me