DR. VAS IMRE

Full text search

DR. VAS IMRE
DR. VAS IMRE (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. A Törvényalkotási bizottság által benyújtott módosító indítvány, illetve az Igazságügyi bizottság által is benyújtottal összességében négy érdemi módosítást hoz a törvénybe. Egyrészt lehetővé teszi az országgyűlési választáshoz hasonlóan az önkormányzati választásnál is, hogy egy választópolgár jelölési fajtánként több jelöltet ajánljon. Ezenkívül a módosítás szól még a 10 ezernél nagyobb lakosságszámú településeknél az ajánlások számáról, szól a módosítás még arról, amit itt képviselőtársaim Gulyás Gergely nevéhez kötött szorzóként aposztrofálnak, és a Fővárosi Közgyűlésben a szavazás tekintetében a kettős többségről. Erről szól tehát. A tévénézők, akik nézték a vitát... - igazából erről kellett volna szólnia a vitának, sajnos egyébként nem erről szólt, hanem ismételten ellenzéki képviselőtársaim megpróbálták az általános vitát lefolytatni.
Az előterjesztők támogattak ellenzéki javaslatot is a többes ajánlás tekintetében. Úgy gondoljuk, hogy… (Dr. Staudt Gábor: Fodor Gáborét! - Novák Előd: Fidesz-alapítóét, nevezzük már meg! - Zaj, közbeszólások. - Az elnök csenget.) - és az európai parlamenti választáson egy választópolgár több jelöltet ajánlhat, akkor ezt szükséges bevezetni az önkormányzati választásnál is.
Ugyancsak szükséges az, hogy a 10 ezer főnél nagyobb településeken az ajánlások számát egységesítsük, és amit Gulyás képviselőtársam javasolt a Törvényalkotási bizottság előtt, az, hogy szorozzuk fel a nagyobb, a kettős többségnél, illetve a kompenzációnál a települések lakosságszámával, ezt is mindenképpen szükséges volt támogatni.
A kettős többség bírálatát pedig nem értem a képviselőtársaim részéről, mert egyrészt azt bírálták, hogy… (Dr. Staudt Gábor: Mi se értjük! - Dr. Bárándy Gergely: Mást se értesz!) - a bírálatát nem értem. (Burány Sándor: Akkor ne szavazzál! - Az elnök csenget.) Azt kifogásolják, hogy az egyik helyen ennyi szavazattal, a másik helyen annyi szavazattal lehet mandátumot szerezni polgármesterként a Fővárosi Közgyűlésben, ugyanakkor, amikor előírjuk azt, hogy egyébként lakosságarányosan meg kell lenni a budapesti lakosok többségének, akkor pedig ezt kifogásolják. Megmondom őszintén, igazából való igaz, tehát ilyen érvekre, amikor ha ezt csináljuk, az nem jó, ha azt csináljuk, az nem jó, nem tudnak végül is igazából érveket mondani erre.
Én kérem képviselőtársaimat, hogy szavazatukkal támogassák a törvényjavaslat elfogadását. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me