DR. TÓTH BERTALAN,

Full text search

DR. TÓTH BERTALAN,
DR. TÓTH BERTALAN, a Törvényalkotási bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Mi a kormánnyal állunk vitában, nem egymással. Az egész eljárást kifogásoltuk, ami a Törvényalkotási bizottságban lezajlott, hiszen egy hatoldalas olyan új normaszöveget osztott ki ott az elnök úr, amelyre sem idő, sem lehetőség nem volt, hogy felkészüljünk, tehát mi, a szocialista képviselők, nem vettünk részt a szavazásban.
Azt gondoljuk, hogy Gulyás Gergely módosító javaslatai önmagukban beismerése annak, hogy a törvényjavaslat alaptörvényellenes, mégpedig azért, mert aránytalanságot mutat, hiszen egy kerület szavazópolgárainak a szavazata valahol ötször annyit ér, mint egy másik kerület szavazópolgárainak a szavazata.
Másrészt elmondtuk a vitában, hogy nem megoldás egy problémára, ami Budapestet jellemzi, a kerületek és a főváros vitájára, ha ezt a választójogi törvény módosításával kívánja megoldani a törvényhozás. Azt gondoljuk, hogy erre vannak a hatásköri törvények, erre vannak a feladatköröket rögzítő jogszabályok. Ha ilyen működésbeli problémák vannak, akkor azt ott kell módosítani, és nem egy választójogi eljárás keretében kell megváltoztatni, illetve megoldani ezeket a vitákat.
A benyújtott törvénymódosítás nem orvosolja az aránytalanság kérdését, sőt egy újabb módosítással, ami súlyozza a képviselők szavazatát, azt gondoljuk, hogy egy újabb alaptörvényi kérdést vet fel, alkotmányos kérdést, ez a mandátumegyenlőség kérdésköre, hiszen a bekerülő polgármesterek eltérő szavazattal bírnak, így álláspontunk szerint ez az elv is sérül, ez az alkotmányos elv is sérül.
A legfőbb problémát mi abban látjuk, hogy nem valósul meg a közvetlenség alapelve, illetve az Alaptörvénynek az a rendelkezése, amely egyértelműen kimondja, hogy a helyi önkormányzati képviselőket a választópolgárok közvetlen szavazással választják meg. Mi úgy látjuk, hogy ez a törvény egy úgynevezett delegálási rendszert épít fel, a polgármesterekre szavaznak a választópolgárok, és a polgármesterek bekerülnek a Fővárosi Közgyűlésbe mintegy delegációként. Tehát azt gondoljuk, hogy ez az alaptörvényi rendelkezés sérül, és ezért ez a jogszabály, bárhogy is cizellálja bármilyen módosító indítvány, alaptörvényellenes. Ezért is kértük Kövér László elnök urat, hogy terjessze az Országgyűlés elé azt, hogy előzetes normakontrollra tudjuk elküldeni ezt a jogszabályt.
Tehát úgy látjuk, hogy alkotmányellenes, alaptörvényellenes módosítással próbált alkotmányellenes helyzetet kiküszöbölni a kormányzó többség, de mi azt gondoljuk, hogy ez nem sikerült, a közvetlenség elve, az alaptörvényi rendelkezés így mindenképpen sérül, ezért minden alkotmányos eszközt fel fogunk használni annak érdekében, hogy az Alkotmánybíróság mondja ki ennek a jogszabálynak az alaptörvényellenességét, így önök is hallhatják, láthatják, hogy nem fogjuk támogatni ennek a törvénynek az elfogadását.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me