DEMETER MÁRTA

Full text search

DEMETER MÁRTA
DEMETER MÁRTA (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A védelmi költségvetés szintje mára olyan drámai mélységeket ért el, ami szemlátomást Orbán Viktornak és kormányának is kínossá vált. Ma már a kormányzati kommunikációban is egyre gyakrabban hallhatunk a védelmi költségvetés növelésének a szükségességéről, amit egyébként eddig csak az ellenzék szorgalmazott. A walesi NATO-csúcsot követően Orbán Viktor is hangsúlyozta a védelmi kiadások növelésének a szükségességét. Hasonló kijelentéseket tett a honvédelmi miniszter is. Ilyen mondatok tükrében nem gondolják-e, hogy a változást lehetne azzal kezdeni, hogy nem zárolnak több mint 3 milliárd forintot a Magyar Honvédség költségvetéséből?
(20.50)
A helyzetet tovább ronthatja, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Napi Gazdaság konferenciáján gyakorlatilag bejelentette, hogy a költségvetési kiadásokat a következő években körülbelül 1700 milliárd forinttal csökkenteni fogják. Ez az Orbán-csomag, az, amit megint az államadósság mértékével próbálnak megmagyarázni, az az államadósság, amely egyébként a Fidesz ténykedése nyomán nemhogy csökkent volna, hanem egyenesen nőtt. Ez az Orbán-csomag nem jelent mást, mint újabb megszorítást. Tehát felmerül a kérdés, és sürgetővé válik, hogy vajon ezek a megszorítások hogyan fogják érinteni a Magyar Honvédség költségvetését. Mennyiben módosítja ez Orbán Viktor szavait a honvédség költségvetésének az emeléséről? Hisz a miniszterelnök annak emelését ígérte.
Ez az ígéret azonban nem akadályozta meg a kormányt, hogy az ukrán válság kellős közepén több mint 3 milliárd forintot zároljanak ezen a területen. A vonatkozó kormányhatározat szerint a Honvédelmi Minisztériumnak augusztus 1-jéig kellett bejelentenie, hogy mely előirányzatokat zárolnak. Figyelemmel a védelmi költségvetés immár elismerten alacsony voltára, az elrendelt zárolás mértéke korántsem tekinthető elhanyagolhatónak, ezért okkal feltételezhető, hogy a honvédelmi tárcának komoly tervezési feladatot jelent, hogy végleges elvonás esetén miként gazdálkodható ki ez az összeg. Ezzel szemben a tervezett megszorító intézkedésekre vonatkozó írásbeli kérdésemre a miniszter úr nem tudott választ adni. Csupán annyit közölt, hogy az előirányzatok elvonása nincsen napirenden.
A miniszter úr kérdésemre adott írásbeli válaszából kettő lehetőség adódik. Az egyik, hogy bár a Honvédelmi Minisztérium a tőle elvárható módon előkészítette a zárolás, illetve a későbbi esetleges elvonás miatt szükséges intézkedéseknek a terveit, de arról miniszter úr nem adott tájékoztatást. A másik lehetőség pedig, hogy a miniszter helytállóan tájékoztatott, és a minisztériumban ilyen tervezőmunka valóban nem volt.
Az első esetben az Alaptörvény és az Országgyűlésről szóló törvény megsértésével állunk szemben. Azonban a második eshetőség sokkal súlyosabb, mert a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség működését veszélyeztető súlyos hanyagságról árulkodhat. Az elmúlt években ugyanis a Honvédelmi Minisztérium költségvetéséből év közben zárolt összegeket a kormány rendre véglegesen elvonta. Sajnos, a hangzatos szólamok ellenére reálisan idén sem számíthatunk másra. Így tehát felmerül a kérdés, hogy a honvédelmi miniszter csupán válaszadási kötelezettségének nem tett eleget, vagy valóban a csodára várnak. Valóban nincsenek kidolgozott terveik a zárolt előirányzatok elvonásának az esetére? Esetleg konkrét ígéretet kapott a miniszterelnöktől a HM-et sújtó zárolás feloldására?
Ezért azt kérem, hogy mielőbb adjanak tájékoztatást arról, hogy a Honvédelmi Minisztérium és a HM-fejezet mely előirányzatai esetében mekkora összegű zárolást rendeltek el. Hiszen csak felelős és kiszámítható politika garantálhatja a Magyar Honvédség megfelelő működését és a magyar társadalom biztonságát. (Taps az MSZP padsoraiból. - Sallai R. Benedek tapsol.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me