DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A kormánynak az a célja, hogy továbbra is fenntartsa a nemzeti kockázatközösségen és a társadalmi szolidaritáson alapuló egészségügyet. Aki befizeti az egészségügyi járulékot, aki után megfizetik a tb-járulékot, az továbbra is ugyanúgy számíthat az egészségügyi ellátásokra, mint mindenki más.
Ami megörökölt problémája volt ennek a kormányzatnak viszont, az valóban a várólisták kérdésre. Több irányból is igyekeztünk ezen a helyzeten javítani. Egyrészről - talán ön is olvasta a nyári hírek között -, hogy az egészségügy jelentős többletforrást kapott, 11,83 milliárd forintot. Ennek a jó részét arra fordítja a kormány, arra fordítják a kórházak, hogy egyrészről a már május 31-én lejártnak minősülő különböző köztartozásaikat fizetik ki a kórházak, illetőleg a 90 napon túli szállítói tartozásait tudja ebből a jelentős összegből sok-sok kórház kifizetni Magyarországon. Ami ebből a továbbiakban megmarad, az nyilvánvalóan a várólisták rövidítésére is fordítható a kórházak részéről, de az a nyomasztó adósságtömeg, amelyik egyik-másik kórházon van, jelentős mértékben tud enyhülni.
Célzottan is indítottunk programot, ön is talán ismeri, a várólisták csökkentésére, mégpedig 786,5 millió forint volt az, amit 2013-ban többletforrásként biztosítottunk csak és kizárólag a várólisták csökkentésére. Célzott volt ez a program, hiszen olyan 1300 beteget célzott, akik a várólisták legvégén vannak, a legrégebbi idő óta várnak, mondjuk csípő- és térdprotézisműtét elvégzésére. Az ő esetükben megtörtént az igények felmérése, 37 százalékuk rögtön jelentkezett is, hogy azonnal elvégezhetik rajta a műtétet, 16 százaléknyian úgy nyilatkoztak, hogy a későbbiekben kívánják magukat alávetni a műtétnek. Akik esetében visszautasításra került a műtét, ott újabb betegeket tudtunk megkeresni, hogy az ő esetükben történjen meg a beavatkozás, és így összességében 3 ezer műtétre várakozó beteg esetében sikerült a műtéteket így előrehozni.
Van egy jó hírem is, képviselő úr, idén október 1-jétől újabb egymilliárd forint lesz pontosan a várólisták legvégén levő emberek beavatkozásainak az azonnali elvégzésére. Ez azt jelenti, hogy 3400 újabb beteg fogja megkapni azt a kezelést, amire a várólista szerint akár későbbi idő után került volna csak sor. Ezzel a kormány több ütemben és célzottan tudott segíteni a várólistákon várakozó betegeken. Ön is tudja, hogy a jogszabályok lehetőséget biztosítanak most már arra is, hogy abban az esetben, hogyha valaki ugyan egy várólistán vár, de hogyha az egészségi állapota, más betegségei azt indokolják, hogy vegyék a várólista elejére, és azonnal végezzék el akár a műtétet, akkor erre is sor kerülhet.
Ami pedig bármiféle térítésnek a kérését jelenti, ezek a kórházak számára elsősorban a külföldi betegek szempontjából bevételi források, nagyon fontos előírás azonban, hogy ez nem mehet annak az időnek és kapacitásnak a terhére, amit a magyar társadalombiztosításból ellátandó betegekre kell fordítani. Először a magyar tb-kasszába befizető beteget kell ellátni az egészségügyben mindenkinek, és utána jöhetnek a külföldi fizetős betegek, de azoknak a bevételeknek is az egyik fele az orvosok bérét egészíti ki, a másik pedig az intézmény költségeihez járul hozzá.
Elmondhatjuk tehát, tisztelt képviselő úr, hogy ez a kormányzat igenis hatékonyan lépett a várólisták rövidítése érdekében. Ön is talán tudja, hogy 400 helyszínen 300 milliárd forint értékű egészségügyi fejlesztés van most is folyamatban, ezzel igyekszünk a körülményeket is jobbá tenni, hogy minél inkább a gyógyulást szolgálják az egészségügyi berendezések, felszerelések is. Ön is tudja, hogy a külföldre menni szándékozó orvosokat igyekszünk rezidensprogrammal is itthon tartani, 100 ezer vagy akár 200 ezer forintot is kaphat egy fiatal orvos, hogyha vállalja, hogy itt Magyarországon marad és nem fogad el hálapénzt.
Én úgy gondolom, hogy ezzel igenis mindenki számára a társadalmi szolidaritáson alapuló és tb-kasszából finanszírozott, nemzeti kockázatközösségen alapuló társadalombiztosítási egészségügyi rendszert kívánjuk megerősíteni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me