LÁZÁR JÁNOS,

Full text search

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm szépen. Igen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Először is szeretném megköszönni képviselő asszonynak a kérdését, amely, azt hiszem, hogy két részre osztható. Az egyik részben a képviselő asszony egy konkrét ügyre kérdez, ami a Központi Statisztikai Hivatal gyakorlatával kapcsolatos, és a kérdésével nem kevesebbet vélelmez, mint hogy a Központi Statisztikai Hivatal sem a választások előtt, sem a parlamenti választások után, sem az önkormányzati választások előtt nem akart nyilvánosságra hozni adatokat, vagy el akart bármit is titkolni. Ezt határozottan szeretném cáfolni olyan kormánytagként, aki felelősséget visel a Központi Statisztikai Hivatalért (Közbeszólás az MSZP soraiból: Is!) - is, így van. Amennyire már megismerhettek képviselőtársaim, én egyáltalán nem lennék annak a híve, és nem is támogatom, ha ilyen törekvés lenne bárhol is, de meg kell valljam, a Központi Statisztikai Hivatalnál soha ilyet nem tapasztaltam, hogy bármilyen adatot vagy bármilyen információt vagy bármilyen elemzést bárki eltitkolhasson (Közbeszólások az MSZP soraiból: Á, dehogy!) egy probléma megoldása, elszabotálása vagy egyáltalán negligálása miatt.
Ha megengedi, azzal kezdeném, hogy először is az összes, ön által kért anyagot a Központi Statisztikai Hivatal az Eurostatnak kiküldött 2013 decemberében, 2014 tavaszától ezek korlátlanul hozzáférhetőek mindenki számára Európában és Magyarországon. Ha a KSH el akarta volna titkolni az adatokat, akkor nem küldte volna ki az európai információs rendszerbe, tehát a KSH képviseletében, illetve felügyeletét ellátva vagy legalábbis a kormányzati felelősséget viselve vissza kell utasítanom ezt a néhány megjegyzését. Bár tudom, hogy önt nem alapvetően ez a szándék vezérli, hogy kétségbe vonja a KSH adatait, hanem inkább a szegénység terjedésére és annak a nehézségeire kívánta a mondandójának második részében felhívni a figyelmet.
Pontosan azért, mert ideje annak, három választás után ideje annak, hogy mindenki lehiggadjon, pontosan azért, hogy tisztán lásson az Országgyűlés, a végrehajtó hatalom és a törvényhozás, mindazok, akikre a választópolgárok Magyarországot bízták, kiemelt fontos érdeke fűződik mindenkinek ahhoz, hogy statisztikai ügyekben tisztán lássunk. Négy olyan vizsgálat lesz, amelyet a Központi Statisztikai Hivatal a kormány tudtával és támogatásával összevon, és a szegénységi kutatásokat sokkal jobban elmélyíti - ezek 20 ezres mintán, nem néhány karitatív szervezet 1500-as vagy 1000-es mintáján, hanem 20 ezres mintán végzett kutatások -: társadalmi kirekesztődés nemzetközi összehasonlítása, fogyasztási szokások, jövedelmi viszonyok, és még jó néhány olyan adat és információ, amely a szegénység kutatására, elemzésére, értelmezésére és a nehézségek feltárására alkalmas.
Ezt egyébként a Központi Statisztikai Hivatal teljes egészében az európai szabványoknak és előírásoknak megfelelően végzi, sőt az európai statisztikusokkal egyeztetett módon teszi. Tehát az, hogy most novemberben lát ez a négy tanulmány egyszerre napvilágot, ez egyeztetett formában történik az európai statisztikai hivatallal, ők is pontosan tudják, hogy milyen munkát végzünk. Nem az a célunk tehát, hogy az adatok nyilvánosságát megkerüljük, olyan adatbiztonságot szeretnénk, amelyre valós szociálpolitikát lehet alkalmazni és lehet építeni.
Nem ragadom meg az alkalmat idő híján, hogy a szocialisták nyolcéves szociálpolitikájának a lényegét felvázoljam, bár kedvem és gusztusom lenne hozzá.
(16.20)
Inkább azt mondanám, hogy nekünk kell a következményeket viselnünk. Szeretném azt elmondani önnek, hogy a 2015-ös esztendő legfontosabb célja az, hogy a szociálisan hátrányos helyzetűeket, például a devizahiteleseket vagy a gyermeket nevelőket folyamatosan megpróbáljuk megsegíteni. Igenis a kormány, amikor meghallgatta a költségvetés vitája kapcsán az illetékes államtitkárt, a legfontosabb fókusz azon volt, hogy a leghátrányosabb helyzetűeknek hogyan és mi módon tudunk segíteni, ezt fogjuk megtenni a következő időszakban.
A ’15-ös költségvetés számos pozitív kezdeményezést tartalmaz majd, amely munkát teremt, lehetőséget teremt, az oktatás keretében ingyenes étkeztetést fog biztosítani a gyermekek számára, és számos szociális feszültség oldására, nem a végleges megoldásra, de a szociális problémák oldására lesz alkalmas, és egy olyan társadalmi lehetőség, egy olyan fölzárkóztatás és integráció lehetősége nyílik meg, amely a legszegényebb sorsúak számára nem zárja le a középosztályba való följutás lehetőségét. Kérem válaszomnak a méltánylását. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me