BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ

Full text search

BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ
BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! A napokban derült ki, hogy a KSH nem hozza nyilvánosságra a szokott időben a szegénységi adatokat. Az Unió statisztikai hivatala azonban már nyilvánosságra hozta az előzetes adatokat, amiket egyébként feltehetően a magyar Statisztikai Hivataltól kell megkapnia. Az Eurostat szerint egy év alatt 2013-ra százezerrel nőtt a szegénységben és kirekesztésben élők száma, és a magyarok harmadának havi 65 ezer forintja sincs.
A KSH késlekedésével kapcsolatos kérdésekre, miszerint vajon mi lehet az oka annak, hogy a választások előtt nem jelenteti meg a szegénységi adatokat, Németh Szilárd rezsibiztos így reagált: szerintem ez nem valós szám, én itt élek ebben a világban, és abszolút nem valós számokról beszélünk. Márpedig a magyar emberek saját szemükkel is látják, hogy milyen helyzetben vannak ma a családok, és milyen nélkülözésben élnek a gyerekek, miközben egyesek megmagyarázhatatlan vagyonra tesznek szert.
Hiába titkolóznak, más hazai intézetek és nemzetközi kutatások is segítenek abban, hogy tisztán lássanak az emberek. A Tárkitól, az UNICEF-től és a Galluptól is tudjuk, hogy a gyerekekkel rendelkező családok majdnem felében fordult már elő az elmúlt egy évben, hogy nem tudták a szükséges élelmiszert megvásárolni maguknak és családjuknak. Az OECD-től tudjuk: annak ellenére nőtt a szegénység, hogy csökkentek a szociális kiadások. Az OECD által készített felmérés szerint Magyarország volt a legkeményebb a szociális kiadások megnyirbálásában, 2009 és ’13 között a GDP-hez viszonyítva 10 százalékkal csökkentette a kabinet ezen költségvetési kiadásokat, miközben azok az országok, ahol a gazdaság még nem állt helyre, inkább növelték azokat.
Az egyik legfrissebb jelentés is lesújtó képet ad az országról. Magyarországgal kapcsolatban kiemelték, hogy aggasztóan negatív trendek érvényesülnek. A gyerekek és a fiatalkorúak 43 százalékát fenyegeti a szegénység és a társadalmi kirekesztés, és minden harmadik gyerek súlyos anyagi nélkülözés közepette él.
A hírek szerint egy, a múlt héten történt kormányülésen tárgyaltak a szociális ellátórendszer átalakításáról, a sajtó információi szerint kormánypárti politikusok úgy nyilatkoztak, hogy Orbán Viktor célja az állami transzferek átalakítása, a szociális kiadások mérséklése.
Emiatt kérdezem miniszter urat: tudott-e arról a kormány, hogy a KSH nem szándékozik a szokásos időben megjeleníteni a szegénységgel kapcsolatos adatokat? Ön szerint valósak-e az Eurostat adatai? Jól tudom-e, hogy az Eurostat a KSH-tól kapja az adatokat? Mit kívánnak tenni a magyarországi elszegényedés megállításáért és az elviselhetetlen mértékű gyermekszegénység felszámolásáért?
Kérem, ne áltasson azzal minket, hogy a közmunkaprogram és a szociális kiadások csökkentése lesz erre a megoldás. Várom megtisztelő válaszát. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me