TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Először is köszönöm szépen, hogy interpellációjában véletlenül három dicsérő jelző is elhangzott, ugyanis azt vettem ki szavaiból, hogy ön követeli, hogy a családi adókedvezmény mértékét emeljük és növeljük. (Gúr Nándor: Nem kellett volna megszüntetni!) Tehát én úgy gondolom, hogy ez mindenképpen pozitív dolog, és lényegében üdvözölte a házastársi adókedvezményt is, bár ugye, csekély hatást vár tőle, de azért üdvözölte.
A harmadik pozitív elem, ami az interpellációjában elhangzott, az az Erzsébet-program maga és az arra rászoruló gyermekek táboroztatása. Én elhiszem, hogy van mit üdvözölni a Fidesz programjában, hiszen, bár ön még nem volt képviselő, nem tudom, egyáltalán szocialista párti volt-e akkor, amikor önök kormányoztak, de azért mondok néhány intézkedést, amit önök tettek a családokkal szemben, ha megengedi. Például a gyedet és a gyest három évről kettő évre korlátozták. Vagy például megszüntették a forint alapú hitelezést, és rákényszerítették a családokat, hogy devizahiteleket vegyenek fel lakásvásárlásra, lakásépítésre. (Közbeszólás az MSZP soraiból.) Vagy például egyszerűen megszüntették az úgynevezett szocpolt. De például befagyasztották a családtámogatási rendszert, vagy megszüntették az egy- és kétgyermekes családok adókedvezményét, de még az is megfordult a gondolatukban, hogy a családi pótlékot megadóztassák. Ezt az Alkotmánybíróság gátolta meg önök részére.
A harmadik elemére az interpellációjának hadd mondjam azt, hogy bizony van benne olyan elem, ami riogatásnak minősül, mert például az ön által felsorolt szappanadó, samponadó, mosószeradónak azért a mértékéről hadd beszéljek. Például egy Baba szappan - a környezetvédelmi termékdíj, ha bevezetésre kerül, akkor - darabja 1 forint 50 fillérrel lesz majd drágább, de egyébként egy samponért és egy mosószerért is valóban flakononként majd 20-30 forinttal többet fogunk fizetni. (Közbeszólás az MSZP soraiból, az elnök csenget.) De azt azért el kell ismerni, hogy mégiscsak környezetet szennyező termékek ezek.
És ha most megengedi, hadd cáfoljam, a Fidesz nem emeli a családok terheit, éppen hogy csökkenti, például a családi kedvezmény növelésével, emelésével, ami 2016-tól 2019-ig a duplájára fog majd emelkedni, és ezáltal több mint egymillió család fogja ezt igénybe venni. De nagyon fontos kedvezmény, ami 2014-től került bevezetésre, hogy nemcsak az adóból, hanem most már a járulékból is igénybe lehet venni a családi adókedvezményt, ami több, sok tízezer családnak jelent kedvezményt. Vagy beszélhetnénk például a gyed extráról, ami tovább fog folytatódni 2015-ben is, ami azt jelenti, hogy munkavégzés mellett is járni fog ez a juttatás.
De nagyon fontos a munkavédelmi akció is, hiszen itt is a kismamáknak jelent majd kedvezményt a munkáltató szempontjából, ha a teljes adókedvezményt igénybe fogják tudni venni. 2015. július 1-jétől pedig új otthonteremtési programok fognak majd indulni, amelyek után 700 ezer forinttól 1 millió 170 ezer forintig kedvezményt lehet majd igénybe venni és nemcsak újlakás-vásárlásra és újépítésre, hanem használt lakás felújítására és bővítésére is.
Tisztelt Képviselő Asszony! Állításával szemben mi igenis a családoknak juttatunk, és a családokat támogatjuk, és nem pedig elveszünk tőlük. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me