GŐGÖS ZOLTÁN

Full text search

GŐGÖS ZOLTÁN
GŐGÖS ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr, a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Szatmáry Kristóf képviselő úr, államtitkár úr azt mondta, hogy a monopólium a fő ellenség. Ezzel egyetértek, csak pont most csinálnak egy monopóliumot. Akarnak. Nem tudnak egyébként, de akarnak. Ugyanis azt világosan látni kell, hogy ez a szabályozás arról szól, hogy valakik rovására erősítsenek egy Fidesz-barát üzletláncot, ami teljesen ugyanúgy működik egyébként, mint azok, akik megkapták az emelt adót, mint akiket bezáratnak, mint akiket kitiltanak a műemléki környezetből; egy különbséggel, hogy franchise-rendszerben működnek, és nem adódik össze a bevételük.
Képviselő Úr! Pontosan ugyanakkora elosztó raktárai vannak a CBA-nak, mint a Tescónak. Pontosan ugyanakkorák! És érdekes módon eddig egyedül az ő partneri körükben voltak milliárdos áfacsalások, legalábbis amiről tudunk. Érdekes áruháztüzek, elégett pénztárgépekkel. 2001 óta nem tudunk róla semmit, hogy volt-e a kettő között összefüggés például, az abdai áfacsalás meg a pesterzsébeti tűz között. Valószínűleg volt, de én is csak annyi választ kapok mindig, hogy folyamatban lévő nyomozásról nem tudnak tájékoztatni. Meddig akarják még ezt nyomozni? Mégis úgy kérdezném, ha már ennyire üldöznek itt különböző áfa meg egyéb… - nem üldöznek önök semmi ilyet. Van egy kör, amit nem üldöznek, sőt most óriási előnyben fogják részesíteni.
De van egy rossz hírem: annak ellenére, hogy itt abszolút nem európai módszereket alkalmaznak, mert én nem láttam még olyat, és azért megkérdezném, mondjuk, Boldog Istvánt is, hogy mit szólna ahhoz, ha egy műemléki környezetben épít egy házat, és négy év múlva lebontanák, hogy bocs, de megváltoztattuk a feltételeket. Ugyanis itt most ez történik. Nem arról van szó, hogy majd nem engednek világörökségi területen létrehozni, hanem 2015-ig be kell őket zárni. Ezt akkor kellett volna megmondani, tudják, amikor engedték, hogy működjenek. Ilyen nincs Európában. És ez azért veszélyes, mert ez olyan szinten fogja riasztani a Magyarországra érkező befektetőket, amivel nem nagyon fognak tudni mit kezdeni.
Na most, a kétéves veszteséges ügy: ha ezt alkalmazták volna korábban, Magyarországon nem lenne működő autógyár. Ugyanis a válság időszakában az összes autógyár, nem Magyarországon, Európában, de szinte a világon két évig veszteséges volt. Ha valaki egy picit is ért a gazdasághoz, pontosan tudja, hogy egészen addig, míg egy veszteség valamilyen szinten, valamilyen banki háttérrel kezelhető, addig az csak papíron létezik, egyébként a működésben különösebb szerepe nincs. Ez azt jelenti, hogy valóban 2-3 év után nem lehet finanszírozni. Ezért érthetetlen ez, most miért kell ezt erőszakkal csinálni.
Én pont a fordítottját kérdezem, hogy akkor miért kell ezt kimondani. Úgyis be fog zárni két év múlva, ha valós a veszteség. Na de azért egyet tudni kell: ha nemzetközi hálózatokról van szó, a nemzetközi hálózaton belül, ez igaz történetesen a bankrendszerre is, nagyon-nagyon sok pénzt pumpálgattak bankokba, magyar bankokba is anyabankok azért, hogy túléljenek bizonyos időszakokat. Tehát én nem alkalmaznék olyan módszereket, amelyek biztos, hogy az európai elvekkel és normális piacgazdasági elvekkel nem összeegyeztethetők.
Itt sokat beszéltek erről, ugye, összefügg a dolog a felügyeleti díjjal is. Ez most úgy néz ki, hogy rányomok erre a szektorra nagyjából alsó hangon 30 milliárdot. Szerintem több lesz, mert ha csak egy picit számolunk, akkor egyetlenegy cégnél lehet akár ez az adó 30 milliárd, amivel nagy valószínűséggel veszteségbe viszem át, és utána meg majd bezárom. Ez elég direkt einstand, eléggé direkt. Nem hiszem, hogy ez a célravezető. Tudják, mi a célravezető? Az, ami általában Európában működik, hogy a beszállítói kör meg a forgalmazói kör megpróbál megegyezni egymással. Vagy pedig, mondjuk, a teljes termékpálya egy kézben van, mert azt is meg lehet csinálni. Vannak erre is példák, szövetkezeti típusú hasonló rendszerek. Én inkább ebbe az irányba mennék el, és nem abba az irányba, hogy most nyilvánvalóan egy adott…- nem egy, mert itt elvileg három kedvezményezett van, de azért szeretném jelezni, hogy a másik kettő úgymond magyar lánc nem egészen úgy működik, mint a multik, mert ott lehetőségük van az egyes boltoknak önálló beszerzésre. Egyébként a CBA-nál nincsen, szeretném jelezni.
Tehát ezért nem értem, hogy akkor rendben van, csinálják meg, de akkor ne legyen diszkriminatív! Mert innentől ez nem a magyar érdek védelme, hanem egy darab cégnek a védelme. És akkor eddig voltak régen, a rendszerváltás előtt a közértek, most meg majd lesznek a CBA-k. Csak tudják, ezzel automatikusan nem jön el a 3.60-as kenyér ideje.
(16.50)
Ez a baj vele! Mert ha eljönne, akkor azt mondom, hogy ez a világok legjobbika. Csak ez nem így lesz. Ez úgy lesz, hogy lesz egy, aki azt csinál, amit akar. És ha megkérdezné valaki a magyar termelőket, hogy kinek szállítanak szívesebben ma Magyarországon, a magát magyarnak nevező üzletláncnak vagy a többinek, akkor rossz hírem van, képviselőtársaim, ugyanis én abban a körben vagyok, ahol ezekről szó van: közutálatnak örvend a maguk által favorizált üzletlánc. Mert nem fizet határidőre, ugyanúgy szemét volt a polcpénzzel, vagy még szemetebb, mint a többi, ugyanúgy kizsákmányolja a magyar termelőt, beletapossa a sárba, azért, hogy jachtjaik lehessenek az Adrián. Ha valaki ezt nem veszi észre, az nem akarja észrevenni, hogy miről szól. Itt tudják, mi van? A magas szintű állami korrupciónak egy újabb szelete! Pumpálnak át forrásokat meg piacokat egy bizonyos körnek, ahonnan viszontvárnak valamit. Nyilván, ha Új-Zélandra kell járni koncertre, akkor ahhoz pénz kell, azt valahonnan meg kell finanszírozni. És gondolom, vannak olyan körök, akik ezt hajlandók megfinanszírozni.
Úgyhogy én nagyon óvnám magunkat attól, hogy ilyen törvényekkel próbáljunk meg a normál piaci rendszerekbe beavatkozni. Ugyanis mi lesz ennek a vége? Az lesz a vége, hogy már az adót, ami egyébként egy áfa… Bármit mondanak, ez áfa, csak egy rosszabb áfa, mert nem lehet visszaigényelni. Tehát egy forgalmi típusú 6 százalékos adót nem lehet félvállról kezelni. Egyébként meg teljesen hamis az az állítás, hogy ez majd az élelmiszer-biztonságot javítja. Ha valaki megnézi a költségvetést, a Nébihnek a során 8,4 milliárd van, ebből 4 milliárd a támogatás. Az összes többi saját bevétel. Tehát a 30 nem oda megy, hanem valahol majd szétterül, úgymond, az államigazgatáson belül, ahol nyilván van valamilyen szintű élelmiszer-biztonság. Csak tudják, mi a baj? Amikor ezt a nagy rendszert megcsinálták, aminek a töredékéért engem majdnem megöltek Font képviselőtársamék annak idején, hogy az élelmiszer-biztonságot egyberaktuk, itt nem azt rakták egybe, hanem a teljes magyar igazgatást rakták egybe. Ahol tudják, mi volt az első lépés? Az állatorvosoktól elvették az új autókat, adtak nekik 300 kilométert a működésre. Aztán elvárjuk, hogy jó legyen az élelmiszer-biztonság. Közben meg szemét trógerek gyerekeket lépfenés tehénhússal etetnek! Ez lett a vége! Ugyanis ez a rendszer egy halott rendszer. Ebben egy működik: a Nébih központi kommandója. Mi odatettük hozzá a 30 milliárdot. Kíváncsi leszek, mondjuk, Varga Mihály, aki erre hivatkozott az ATV-ben, megszavazza-e ezt a módosítót. Mert annak lenne értelme. Annak lenne olyan értelme, hogy a szemét árut kiszűrjék.
De rossz hírem van! A legszemetebb brazil csirkét a CBA hozta be. Úgy trükközött vele, hogy mélyhűtöttet csinált a fagyasztottból. Szerencsére ezt az Európai Unió betiltotta. Nem mi, hanem az Európai Unió. Betiltotta, hogy ilyen játékokat játszunk. Mert a szerencsétlen ember persze hogy megveszi az olcsó farhátat. Még lehet, akkor is, ha lila, mert 80 forintba kerül kilója.
Tehát ez a probléma, tisztelt hölgyeim és uraim, hogy nem arra mennek, ami a lényeg, hanem arra, hogy hogyan tudnak megint egy baráti körnek pénzt csinálni. Itt erről van szó. Ugyanis a 6 százalék adót, az, akinek be kell fizetni, nem fogja tudni lenyelni. Kénytelen lesz árat emelni. Egységesen, valószínűleg. Erre mi történik? A kedvenc áruházlánc majd csak 4 százalékot emel, és ő lesz a jófiú; igaz, hogy az neki tiszta pénz lesz. Mert nem fizet utána semmit. Úgyhogy én ettől - még egyszer mondom - nagyon óvnám magukat. Ha kinn lettek volna az utcán, látták volna, hogy milyen a reakció, ha meglátnak egy olyan hárombetűs boltot. Mert ez már mindennek a teteje! Ilyen szinten nem kellene ezt csinálni! Nem kellene ezt csinálni!
Nagyon-nagyon szeretném, ha kisebb kapacitások tudnák ellátni Magyarországot. De ameddig Magyarországon a vásárlók 80 százaléka ezekbe a boltokba jár, addig meg lehet ugyan próbálni az embereket átalakítani, mert erre tettek kísérletet diktátorok nagyon sok helyen, csak nem biztos, hogy sikerül. Tehát akkor nem az lenne a cél, mondjuk, az én ágazatom oldaláról, hogy megpróbáljuk őket kiszolgálni? Nyilván korrektül, és nem úgy, hogy visszaélnek a hatalmukkal. Egyébként ha szervezettebb lenne a magyar beszállítói kör, mint amilyen szervezett Hollandiában, Dániában, Németországban, eleve nem lenne kérdés, hogy bármilyen multiellenes jogszabály kell. Mert nem tudják érvényesíteni a hatalmukat, ha ugyanolyan szervezett termelői és beszállítói kör áll velük szemben, mint amekkorák ők. Azt hiszem, hogy ezen az oldalon kellene, azt kellene folytatni tovább, meg kellene egyezni velük, ahogy sikerült időként a dinnyével, az almával, egyébbel. Mondjuk, a tejjel nem, mert ott az áfacsalást kellene megfogni, de az valakinek biztosan marhára megéri, ezért nem fogják meg. Attól, hogy két tankert megfognak, szerencsétlent, aki éppen svarcban utaztatott egyet Szlovákiába meg vissza, attól még nem fog megszűnni az UHT-áfacsalás! Az attól szűnne meg, ha levinnék az áfát.
Úgyhogy mondom a területért felelős korábbi államtitkárnak, hogy nem jó az irány. Mert itt az lenne a lényeg, hogy a termékpályán kiegyezzenek egymással a szereplők. De úgy nem lehet kiegyezni, hogy nyilván első körben megpróbálják az áruházak visszanyomni a beszállítókra ezt az áremelést, ugyanis ez már elindult, és ezt a fajta szabályozási kört, ami egyértelműen piacromboló hatású. Teljesen világos.
Akkor még nem beszéltem a vasárnapi nyitva tartásról, ami keresztény testvéreink zseniális ötlete, csak ebben megint nem kérdeztek meg senkit. Ugyanis meg kellene kérdezni az embereket! Felnőtt emberek élnek Magyarországon. Nem olyanok, mint a csürhe meg a birka, hogy lehet irányítani. Önök ezt szeretnék. Ezért nem lesz normális oktatás, ezért nem lesz semmi. Most már lassan… (Szatmáry Kristóf közbeszólása.) Ne mondja nekem Németországot és Ausztriát! Németországban egy négytagú család felkerekedik, elmennek közösen ebédelni, valószínűleg egy része elmegy előtte a templomba, utána meg ebédelni. De fizesse meg ezt Magyarországon a minimálbérből egy nagytagú család! Lehet, hogy ön meg tudja fizetni. Meg lehet, hogy én is. De a magyar családnál nem ez a probléma! Hanem az, hogy fusizni kell az apunak is, meg az anyunak is hétvégén, hogy ne haljanak éhen! Ez a probléma! És nem templomba járni, arra nincs idő. Mert dolgozniuk kell, vagy ott, vagy máshol.
Nem az a demagógia, amit én mondok, hanem az, amit maguk akarnak. Az a demagógia! Először meg kellene próbálni valós normális megélhetést teremteni. De ez nem fog menni, ilyen jogszabályokkal meg főleg nem. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP padsoraiból. - Varju László és Szelényi Zsuzsanna tapsol.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me