GLATTFELDER BÉLA

Full text search

GLATTFELDER BÉLA
GLATTFELDER BÉLA nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Nagyon szépen köszönöm, elnök úr, és köszönöm azoknak a képviselőknek, akik a vitában részt vettek, különösképpen azoknak, akik konstruktív véleményüket is kifejtették.
Nagyon sok különböző vélemény van azzal kapcsolatban, hogy mi a helyes eljárás a magyar kereskedelem szabályozását illetően, de a kormánynak meglehetősen világos célkitűzései vannak, és csak azokat a javaslatokat tudja a kormány támogatni, amelyek ezekkel a célkitűzésekkel összhangban vannak. Ezek pedig a következők.
A legfontosabb a vásárlók, a fogyasztók érdekeinek a védelme, hogy hosszabb távon a vásárlók és a fogyasztók megfelelő áron tudjanak termékekhez hozzájutni.
A másik fontos szempont a hazai kis- és közepes vállalkozásoknak a védelme, annak a kikényszerítése, hogy a piaci szereplők a tisztességes piaci magatartás elvét maradéktalanul betartsák, és semmilyen piaci erőfölénnyel vissza ne élhessenek.
A kormány elkötelezett a monopóliumok kialakulásának a megakadályozásában, mert a monopóliumok rosszat tesznek a gazdaságnak, rosszat tesznek a versenynek. Ahol monopóliumok vannak, ott minden drágábbá válik.
Végezetül - és ez is fontos -, hogy bármilyen új szabályozást is alkosson az Országgyűlés, annak összhangban kell lennie az európai joggal és más nemzetközi kötelezettségekkel.
Ezek azok az elvek, ezek azok a szempontok, amelyeket egyszerre kell figyelembe vennünk, és ez nem könnyű, mert ez egy nagyon szerteágazó terület.
Most, ha megengedik, szeretnék néhány megjegyzésre reagálni. Nem tudom, megengedik-e, hogy Szelényi Zsuzsának válaszoljak először; a hölgyeké az elsőbbség. (Dr. Staudt Gábor: Nincs már itt.) Nincs itt, nem baj, akkor is a hölgyeké az elsőbbség, még ha távol vannak, akkor is.
Nincs a törvényben olyan javaslat, amelyik a Tesco-járatoknak nevezett buszos vásárlószállításnak a betiltására vonatkozna. Tehát a képviselő asszony téved, ilyen egyszerűen nincs a törvényben, tehát ez ellen fölösleges küzdenie.
A törvényben nincs semmi olyan, amit úgy lehetne értelmezni, hogy a törvény megszüntetné a versenyt. Miért iktatná ki? Sőt, éppen ellenkezőleg, a törvénynek pont az a célja, hogy a verseny hosszabb távon élénk legyen és fenntartható legyen.
Szó sincs arról, hogy a törvény bárkit arra kényszerítene, hogy Magyarországon a tevékenységüket beszüntessék. Erről Szatmáry Kristóf képviselő úr az előbb nagyon világosan beszélt. Mi konzultáltunk az érintett cégekkel, és ezen a konzultáción ők soha nem említették, hogy emiatt vagy bármelyik most tárgyalt törvények miatt ők Magyarországról kivonulnának. Ezek a cégek hihetetlen komoly összegeket fektettek be Magyarországon, óriási gazdasági érdekeik vannak abban, hogy itt eredményesen tudjanak működni.
Az más kérdés, hogy lehet, hogy megváltozik az európai stratégiájuk, nehézségeik vannak odahaza, vagy éppen mondjuk, Afrikában akarnak terjeszkedni, és hogy ott megfelelő forrással rendelkezzenek, ahhoz a magyarországi vagy akár az egész kelet-középeurópai érdekeltségeiket értékesíteni fogják. De egész biztos, hogy nem hisztérikus megfontolások alapján fognak dönteni, hanem nagyon-nagyon racionális számítások alapján, amelyeket egyébként ezek a most tárgyalt törvények nyilvánvalóan nem fognak befolyásolni.
Hadd mondjam el Józsa Istvánnak, hogy a GDP-ben nincs visszaesés. Nem tudom, ezt honnan veszi. Ellenkezőleg: a magyar GDP kifejezetten jelentős növekedést mutat, a magyar gazdaság nagyon gyorsan nő. A legutóbb 3,2 százalékos növekedést mértünk, miközben az európai uniós átlag csak 1,3. Magyarország az Európai Unió 28 tagállama közül a második leggyorsabban növekvő gazdasággal rendelkezik.
Ami ehhez még idetartozik, mert most éppen kereskedelmi tárgyú törvényt tárgyalunk, hogy a kiskereskedelemi forgalom is dinamikusan bővül, immár 15 egymást követő hónapban, és szeptemberben 4,5 százalékos volt a növekedés, ami az elmúlt nyolc év legmagasabb kiskereskedelmi forgalombővülését mutatja.
A másik, amit ő mondott, hogy beruházási tilalom lenne Magyarországon. Ilyet, kérem, ne mondjon, mert ez nem igaz. Magyarországon, már hogyha a kereskedelemi tevékenységekről beszélünk, ott is egy engedélyezési rendszer van csupán, ami semmiképpen sem működik tilalomként, amire az is bizonyíték, hogy az elmúlt időszakban 236 benyújtott érvényes építési engedélyből 135 eredményes volt, tehát megkapták az engedélyt, tehát bőven több, mint a fele; többek között olyan cégek is, mint az IKEA kaptak áruház-építési lehetőséget. Úgyhogy, kérem, ne mondja ezt a beruházási tilalom dolgot, mert ez nem tesz jót az országnak, mert részben rossz fényt vet ránk, részben pedig rontja azokat az esélyeinket, amelyek az Európai Unióval folyó jogvitában pedig létfontosságúak.
Végezetül mondta, hogy valójában nincsenek rossz helyzetben a kisboltok, mert van, amelyik megszűnik, egy másik pedig létrejön, és itt valamifajta egyensúly lenne. Ez sajnos nincs így. 2000-ben Magyarországon volt, tizenhárom évvel ezelőtt, tizennégy évvel ezelőtt 24 505, 400 négyzetméternél kisebb bolt. 2013-ban már csak 17 974, tehát tizenhárom év alatt a csökkenés 6581 bolt. Ez azt jelenti, hogy évente 506 bolt szűnik meg átlagosan Magyarországon, pontosabban ennyivel csökken a számuk. Ez riasztó nagyságrendű csökkenés, ami azért utal arra, hogy itt egy jelentős átrendeződés van, amire oda kell figyelni.
Itt adnék igazat annak, amit Boldog István képviselő úr mondott, hogy nem volna szabad ezeknek a vitáknak kizárólag a nagy cégekre összpontosítani, amelyeket mindenki ismer. Nem, ennek a vitának a középpontjába oda kell tennünk, oda kell helyeznünk a kicsi magyar boltokat is, az egész kicsiket, a független boltokat, amelyek nem tartoznak sehova, amelyek minden értelemben a saját lábukon állnak.
(17.40)
Z. Kárpát Dánielnek mondom, megint csak azoknak a konzultációknak az alapján, amiket az elmúlt időszakban lefolytattunk, hogy ez a javaslat semmilyen addicionális költséget nem jelent a cégeknek. Következésképpen nincs is kockázata annak, hogy ezeket a nem létező költségeket ők beépítenék bármilyen árakba, de ezt még a legvehemensebb vitákban sem állították azok, akik érdekképviselőként az elmúlt időszakban eljártak.
Összefoglalva, amit szerettem volna mondani, hogy a kormány célja valóban a monopóliumokkal szembeni föllépés, annak biztosítása, hogy a magyar fogyasztók, a magyar vásárlók hosszú távon is a lehető legversenyképesebb áron tudjanak a mindennapi cikkekhez hozzájutni.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti sorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me