L. SIMON LÁSZLÓ,

Full text search

L. SIMON LÁSZLÓ,
L. SIMON LÁSZLÓ, a Miniszterelnökség államtitkára: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársam! Az önök előtt lévő törvényjavaslat módosítani kívánja a Magyar Fejlesztési Bank Részvénytársaságról szóló törvényt. A módosító javaslat értelmében a pártok működési feltételeit szolgáló ingatlanok vásárlásához nyújtott MFB-hitelek esetében az ügyfél személye, az ügylet összege, a pénzkölcsön nyújtására vonatkozó szerződés, a biztosítéki szerződés, valamint a kapcsolódó végrehajtási eljárás iratai a jövőben nem minősülnének banktitoknak. A javaslat szerint ezt a rendelkezést a jövőbeli és a korábban már megkötött hitelügyletekre egyaránt alkalmazni kell.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt években számos ügylet, amiről itt szó van, széles körű közérdeklődésre tartott számot. A szerződések megismerhetőségét illetően mind egyértelműbb társadalmi és politikai igény mutatkozott, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni. A kormány elkötelezte magát a pártok finanszírozásának és pénzügyének átláthatóbbá tétele mellett, és támogat minden, a pártok működésének állampolgárok általi megismerhetőségét célzó javaslatot. Úgy véljük tehát, tisztelt képviselőtársaim, hogy a pártok esetében a transzparencia fokozottan fontos, függetlenül attól, hogy helyet kaptak-e az Országgyűlésben vagy sem.
A törvényalkotásban részt vevő pártok olyan társadalmi szervezetek, amelyeket a választópolgárok bizalma juttatott kiemelt szerephez, az országgyűlési pártok választott képviselői a szavazók akaratának köszönhetően vehetnek részt a törvényhozásban, és dönthetnek az ország jövőjét érintő igen súlyos ügyekben. Mindezekért a kormány úgy gondolja, hogy az MFB-törvény módosítása és a pártingatlanok megvételére adott hitelszerződések megismerhetősége, az említett ügyletek banktitok alóli feloldása egyértelműen a közbizalom továbberősítését szolgálja.
A politikai szervezetek átláthatósága olyan széles körű társadalmi elvárás, amelynek minden, a választópolgárok parlamenti képviseletére felhatalmazást kapott pártnak meg kell felelnie. Az önök előtt fekvő törvényjavaslat, tisztelt képviselőtársaim, ezt tartja szem előtt, hiszen politikai értékrendtől és szavazói támogatottságtól függetlenül, megkülönböztetés nélkül minden érintett pártra vonatkozik.
Tisztelt Képviselőtársaim! Mindezeket figyelembe véve a kormány nevében támogatjuk a képviselői indítvány elfogadását. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me