SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Figyelembe véve az elnöki szigorúságát, engedélyt kell kérnem, hogy összefoglaljam a kérdést, miután felolvasni hosszabb lenne, mint három perc. Kérem ez ügyben a megértését.
Összességében a természetvédelmi intézményrendszer felszámolása és megsemmisítése kapcsán foglaltam össze a kérdést, hiszen három területen érintett ez a probléma. Ez a jogszabályi háttér, az intézményi háttér és a vagyonkezelésben lévő területekkel való rendelkezési jog. Kicsivel több mint egy héttel ezelőtt az államtitkár úr volt szíves a Fenntartható fejlődés bizottságának ülésén számot adni arról, hogy mi is a terv a természetvédelemmel. Ebben a beszámolóban a legaggasztóbb jelnek az tűnt, hogy a nemzeti parki vagyonkezelésben lévő földekre az NFA rá kívánja tenni a kezét, és ezzel a kormányzat már tényleg a családi ezüstöt játszaná át érdekeltségi csoportnak.
Azért, hogy visszatérjek és összefoglaljam az utolsó bekezdést, nem értjük, hogy mit keresnek a zöldhatóságok a kormányhivatalokban, miért a természetvédelmi szakértelem nélküli bürokrácia fogja irányítani a nemzeti parkokat, nem tudjuk, mit keresnek a nemzeti parki védett földek az állami földprogramban. A természetvédelmi törvény szerint a nemzeti park az ország jellegzetes, természeti adottságaiban lényegesen meg nem változtatott, olyan nagyobb kiterjedésű területe, amelynek elsődleges rendeltetése a különleges jelentőségű természetes növény- és állattani, földtani, víztani, tájképi és kultúrtörténeti értékek védelme. Míg az állami földprogramért felelős államtitkárság feladata viszont az, hogy az állami haszonbérlethez juttatja a családi gazdaságokat, megerősítve a kisvállalkozásokat és gyarapítva az agrárközéposztályt. A mi véleményünk és megítélésünk szerint ennek a két célrendszernek nagyon kevés a közös pontja, a gyakorlatban nagyon kevés tapasztalatot látunk erre. Az eddigi példák inkább azt mutatják, hogy az utóbbival ellentétes az előbbi.
Fel kell tennünk tehát a kérdést, hogy a kormány valóban megteszi-e azt a lépést, hogy kihúzza a nemzeti parkok alól a földet, valóban át kívánja-e adni a Nemzeti Földalapba, és ez valóban a korábban látott szabad rablásnak lesz-e az áldozata, vagy van esély arra, hogy ettől eltérő legyen. Államtitkár úr, ezer örömmel fogadom el a válaszát. Arra kérem, azt a választ adja, hogy biztosít bennünket arról, hogy a nemzeti parki földekből semennyi nem fog átkerülni az NFA-hoz, és nem kerül ki a nemzeti parkok vagyonkezeléséből. Ezen válasz esetében örömmel fogadom el a válaszát. Köszönöm. (Taps az LMP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me