VERESNÉ NOVÁK KATALIN,

Full text search

VERESNÉ NOVÁK KATALIN,
VERESNÉ NOVÁK KATALIN, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Örülök, hogy egyesek jól szórakoznak ezen a kérdésen. Véleményem szerint jelenleg nemzetünk egyik legfontosabb ügyéről van szó, úgyhogy külön köszönöm képviselő úrnak, hogy ismét idehozta ezt a témát. Azt gondolom, hogy a népesedésről, a népesség fogyásáról és a népesség fogyásának megállításáról nem tudunk eleget beszélni ebben a Házban. Kérem, hogy minél többször kérdezzenek ezzel kapcsolatban.
Való igaz az - ahogy képviselő úr is említette, és nagyon pontosan felsorolta a vonatkozó számokat -, hogy 1981 óta, tehát 33 év óta fogy folyamatosan Magyarország népessége. Ha belegondolnak, ez 33 év alatt 800 ezer magyar ember elveszítését jelentette. Azt gondolom, ez egy igen súlyos probléma. Jelenleg is fogy a magyar népesség. Az, hogy a statisztikai adatok valamivel kedvezőbbek, nem jelenti azt, hogy a népesség fogyása megállt volna, ugyanakkor célunk az, hogy ezt a fogyást megállítsuk, illetve ha lehet, akkor visszafordítsuk. Ez egy ilyen komoly vállalkozás.
Én a statisztikai adatok elemzésénél is igen óvatos lennék, és mindig igyekszem is óvatosan fogalmazni. Pontosan azért, mert a népmozgalmi adatok alakulása nem egyik hónapról a másikra történik meg, és néhány hónap adataiból nem biztos, hogy hosszú távú tendenciákat állíthatunk föl, ugyanakkor bízom abban, hogy ezek a kedvező adatok, amiket ebben az évben hónapról hónapra megismertünk, valóban jelzik azt, hogy elindult valami, elindult egy kedvező folyamat, és ez a kedvező folyamat a jövőben továbbra is folytatódni fog.
(13.30)
Minden hónapban izgalommal várjuk a Központi Statisztikai Hivatal népmozgalmi adatait, és bízunk benne, hogy ezek a számok a jövőben ugyanígy javulni és emelkedni fognak.
Ha belegondolnak abba, hogy a szülőképes korban lévő nők száma 5 százalékkal csökkent és az elkövetkező 15 évben szintén csökkenni fog, akkor csak azzal tudjuk ezeket a folyamatokat megváltoztatni, ha a most szülőképes korban lévő nők több gyermeket vállalnak, több gyermeket szülnek. A termékenységi ráta ma Magyarországon a válság előtti szintre állt vissza, ez 1,34-ot jelent, ami azt jelenti, hogy átlagosan 1,34 gyermek születik egy családban. Ami mégis bizakodásra ad okot, az az, hogy amikor Magyarországon a fiatalok gyermekvállalásról gondolkodnak, bizony több mint két gyermeket terveznek átlagosan, tehát az ő gyermekvállalási kedvük két gyermek körül van. Sajnos, mégsem születik ennyi gyermek Magyarországon, éppen ezért tűzzük ki azt a kormányzati célt, hogy a vágyott és tervezett gyermekek születését segítsük elő, és ehhez teszünk meg mindent a legtöbb rendelkezésünkre álló eszközzel.
Nem szeretném megismételni azokat az adatokat, amiket a képviselő úr elmondott a termékenységi rátáról, a házasságkötések vagy a válások számának alakulásáról. Szerencsés módon a terhességmegszakítások száma is csökkent az utóbbi időben, ugyanakkor itt még mindig komoly problémával állunk szemben. Továbbra is az a célunk, hogy ez a szám a jövőben is csökkenjen.
Mi az oka annak, hogy a gyermekvállalási hajlandóságra reményeink szerint valószínűleg pozitívan hatnak a kormányzati intézkedések? Az, hogy kiszámítható, hosszú távú családpolitikát és népesedéspolitikát folytatunk. Az, hogy visszaállítottuk a hároméves gyest, amivel éppen azt a kiszámíthatóságot próbáltuk sugallni, ami Magyarországon egy nő előtt áll, hogy ha ő úgy gondolja és megteheti, akkor három évig otthon maradhat a gyermekével. Így van ez most ismét, ami a szocialista kormány idején nem így volt. Törvényi szinten rögzítettük a családtámogatások rendszerét, ami ismét a biztonság szilárdításához járul hozzá. És minden intézkedésünknél a családokat tartjuk a középpontban, és a családok szempontjait tartjuk szem előtt.
Az elmúlt négy évben 700 milliárd forinttal többet költöttünk csak a családok pénzbeli támogatására. Itt említhetném a családi adókedvezményben történt pozitív változásokat, akár a többgyermekesekre való kiterjesztését, akár a járulékokból való levonhatóságát, akár a háromgyermekesekre szóló családi adókedvezmény jelentős emelését. De mondhatnám azt is, hogy a gyed maximális összege 38 százalékkal emelkedett, vagy azt, hogy a bölcsődei férőhelyek bővítésére 28 milliárd forintot áldoztunk az elmúlt négy évben.
Sok eredményt értünk ugyan el, és ezeknek a döntéseknek az eredményei még a következő hónapokban, években fognak beigazolódni, ugyanakkor nem álltunk meg, hanem egy következő fokozatba kapcsoltunk. Itt említhetném a házassági adókedvezmény jövő évtől való bevezetését, azt, hogy a kétgyermekesek adókedvezményét 2019-re a duplájára emeljük, vagy a családi otthonteremtési kedvezményt, amivel az egygyermekesek most már akár használt lakásra is igénybe vehetnek támogatást. Tovább folytatjuk a bölcsődeépítési programot, illetve a munka és a család összeegyeztethetőségét is különböző eszközökkel szeretnénk elérni és segíteni.
Bízom benne, hogy mivel nemzetünk legfontosabb ügyéről van szó, a Házban ülő minden képviselő támogatását élvezni fogjuk a jövőben. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me