TÓBIÁS JÓZSEF

Full text search

TÓBIÁS JÓZSEF
TÓBIÁS JÓZSEF (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Hallgatva államtitkár úr válaszát, ne csodálkozzanak, ha közfelháborodás kapcsán tüntetések sora van ma Magyarországon, a fővárosban, több mint 20 megyei városban. Ez, hogy önök öt éve kormányoznak, és öt év után még mindig az jut eszükbe, hogy mi mit csináltunk; és négy év alatt önök bővítették, mélyítették a szegénységet Magyarországon. Önök elvettek, és kiváltságosoknak adtak. Hát ne csodálkozzanak, ha emberek százezrei úgy érzik, hogy a jelenlegi kormány nem az ő ügyüket képviseli, hanem csak saját magát képviseli. Ezért tehát a közfelháborodás jogos és érthető.
Az embereknek igazuk van, tisztelt képviselőtársaim; mindenkinek, aki ma kivonul az utcára, és elmondja, hogy a jelenlegi kormány társadalompolitikájában, gazdaságpolitikájában és nemzetközi politikájában az elszigetelődés és a válságjegyek nőnek és nőnek, hogy önök az ígéreteikkel szemben az elmúlt hetekben azt gondolták, hogy az internetadó kivezetésével, megszüntetésével talán orvosolni tudják a társadalmi elégedetlenséget. Világosan láthatják, nem az a nép problémája, hogy van-e internetadó vagy nem, hanem az a problémája, hogy önök hetek óta magyarázkodnak, támadnak, és menekülnek a valóság elől.
A valóság pedig az, hogy jelen pillanatban a mai napig nem tudjuk, hogy mi történt a NAV-nál. Nem tudjuk, hogy mi történt az áfacsalások kérdésében. Azt tudjuk, hogy Európa legnagyobb áfájával adózik Magyarország. Az elmúlt években többször elmondtuk önöknek, hogy nem segíti, államtitkár úr, az önök adópolitikája sem a fogyasztás növekedését Magyarországon, ezt maga a jegybank elnöke is elismerte már régen. Úgyhogy erről a témáról akár le is vonulhatnának. Hiszen látszik, hogy minden csökkenés ellenére, amit önök hirdetnek, minden csökkenés ellenére az emberek egyre nehezebben tudnak a hétköznapokban megélni.
Egy sarokba szorított kormánynak általában véve a támadás az egyik legfőbb fegyvere. Önök ezt zseniálisan megtették. (Németh Szilárd István közbeszól.) Németh Szilárd különösen összeesküvés-elméleteket tud gyártani. Briliáns! Egy probléma van: az összeesküvés-elmélete mögött ott hunnyad a valóság. A valóság pedig az, hogy olyan közintézménye van ma Magyarországnak, amely nem élvezi vezetői szinten a társadalom közbizalmát. Mindaddig, amíg nem állítják helyre a NAV vezetésének… - nem tisztázzák érintettségét ezekben az ügyekben, addig a társadalomnak jogos elvárása az elégedetlenség felmutatása, a tüntetés.
Végezetül a miniszterelnök úr a múlt hét pénteken fecninek minősítette mindazt, amit az Egyesült Államok az elmúlt években - hiszen ez többször is megjelent, az elmúlt években - jelzett önöknek. Bizonyára önök sem tudnak róla, önökkel sem beszélték meg. De a kormányzat tisztségviselői pontosan tudják, hogy mely ügyekben kik lehettek az érintettek. De ha már a cetliknél tartunk, szeretném önöknek mondani, 34 ügy van a Legfőbb Ügyészségen, az Európai Csalás Elleni Hivatal vizsgálatában. Szintén nem tudom, erről tudnak-e.
Mindaddig, amíg erről nyilvánosan önök nem beszélnek, és nem teszik világossá, hogy nem lehet olyan közintézmény vezetője Magyarországon, amelynek minden adófizető állampolgár nem örül, nem örül, hogy egyre többet kell fizetnie, de mégis megteszik, addig önök nem bírják, nem bírhatják azt a társadalmi felhatalmazást, amelyre szüksége lenne ma a mindenkori kormánynak és ellenzéknek is.
Végezetül, tisztelt képviselőtársaim, eljött az a pillanat, amikor önöknek be kell látni, hogy nemcsak az internetadó ügyében, nemcsak a NAV dolgában, hanem az adótörvényeknél és a költségvetésnél is hallgatniuk kellene a nép szavára, arra a hangra, amely azt mondja, hogy elég volt. (Felzúdulás a Fidesz soraiban.) Elég volt abból (Az elnök csenget.), elég volt abból… - tudják, igen, van a népnek szava. Azt teszik meg most éppen este 6 órakor az önök kedvéért; mert önök nem hallják meg. Pedig fontos lenne mind a kormánynak, mind az ellenzéknek, hogy megoldásokat keressen a létező társadalmi problémákra, amelyekről önök az elmúlt négy évben nem akartak tudomást venni.
Eljött az idő! (Az elnök csenget.) Be kell látniuk, az embereknek igazuk van. Köszönöm. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me