SCHMUCK ERZSÉBET

Full text search

SCHMUCK ERZSÉBET
SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ezen a héten több olyan törvényjavaslat kerül elénk megvitatásra, mint az adótörvények módosítása, a 2015. évi költségvetés vagy a devizahitelek forintosítása, amelyek az elkövetkezendő években nagyon sok embernek, családnak okoznak keserűséget és megélhetési nehézséget. E törvények együttes hatása meghaladja sok-sok család és vállalkozás teherbíró képességét, és várhatóan tovább növeli a szegények számát.
De ebben a pillanatban emberek tízezreit leginkább a forintosítás izgatja. Már semmi kétség: a kormány becsapta a devizahiteleseket, és ismét a bankok oldalára állt azzal, hogy napi árfolyamon gyakorlatilag kötelezővé teszi a forintosítást.
Megjegyzem, a bankok elszámoltatásával kapcsolatos kormányzati kampány, mely éppen az önkormányzati választásokon akarta a Fidesz-KDNP pozícióit erősíteni, hazugság volt. Akik most kétségbeesetten számolgatnak, azok biztosan nem a bankok, hanem azok, akik benne ragadtak a devizacsapdában. Ők azok, akiknek akár a tőketartozása is növekedhet a kormány döntése után. Pedig Kósa Lajos pár héttel ezelőtt még úgy nyilatkozott, hogy a piaci árfolyam a devizahiteleseket olyan mértékben hozná lehetetlen helyzetbe, hogy a kormány eddigi intézkedései értelmetlenné válnának. Kósa Lajos számára is teljesen világos, hogy ez rossz megoldás, mint ahogy ezt a devizahitelesek és mi is tudjuk.
A kormány mégis ezt az utat választotta. Az, amit a kormány a devizahitelesek ügyében tesz, pont olyan, mint ahogyan általában a magyar társadalmat kezeli: a gazdagokat még gazdagabbá teszi, és a szegények problémáival egyáltalán nem törődik. Mert mi lesz például a hitelét kilencven napja törleszteni nem tudó mintegy százezer adóssal? A devizahitelek napi árfolyamon történő forintosítása nem megoldás, hanem a helyzet súlyosbítása.
Ha a kormányt valóban érdekelte volna és érdekelné a bajba jutott devizahitelesek problémáinak megoldása, akkor nem söpörte volna le az asztalról az LMP korábbi javaslatait, amelyek pont azoknak nyújtottak volna segítséget, akiket az otthonuk elvesztése fenyeget. Az LMP már a múlt ciklus elején szorgalmazta a deviza alapú hitelezés betiltását, és a probléma azonnali rendezését sürgette. Kár, hogy négy év várakozás után önök csak ennyire jutottak.
Tisztelt Országgyűlés! Ahogy az elmúlt években a gyengülő forint egyre rosszabb helyzetbe hozta az adósokat, úgy nőtt az MNB devizatartalékainak forintban számított értéke, hiszen az MNB a tartalékait a korábbi árfolyamszinten szerezte be. Számoljunk egy picit! Ha tehát az eurót, amit az MNB korábban 250 forintért vett meg, most 308 forintért bocsátja a bankok rendelkezésére, az azt jelenti, hogy az MNB egy hatalmas, eurónként 58 forintos hasznot könyvelhet el, és ez a haszon a devizaadósok vesztesége.
Éppen ezért az LMP mélységesen erkölcstelennek és igazságtalannak találja azt a törvényjavaslatot, ami a devizaadósok kárára hatalmas profitot biztosít az MNB számára. Az MNB ugyanis ahelyett, hogy a devizát annyiért bocsátaná bankokon keresztül a devizaadósok rendelkezésére, mint amennyiért azt megvette, közel százmilliárd forintos profitot zsebel be.
S az elmúlt hónapokban már megtapasztalhattuk, hogy mit csinál az MNB a gyenge forinton nyert nyereséggel. Összesen 350 milliárd forintot költött el luxusirodaházak, luxuspaloták, műtárgyak vásárlására és Matolcsy György közgazdaságtani elméleteinek propagálását célzó alapítványok támogatására.
Arra kérem a kormányt és képviselőtársaimat, hogy ne tegyék ezt lehetővé, akadályozzuk meg. Kötelezzük az MNB-t, hogy a devizát annyiért adja el a bankoknak, amennyibe az neki került, és persze kötelezzük a bankokat is, hogy ugyanennyiért forintosítsák a devizahiteleket. Ez a közel százmilliárd forint hiányzik a dolog tisztességes rendezéséhez.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az LMP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me