DR. ARADSZKI ANDRÁS

Full text search

DR. ARADSZKI ANDRÁS
DR. ARADSZKI ANDRÁS (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Évtizedek óta tudjuk, hogy az 1990 környékén meginduló népességfogyás végzetes lesz a magyar nemzet számára, ha a mindenkori kormány nem tesz hatásos lépéseket a tendencia tartós és határozott megváltoztatására. Szavakban sokan harcra keltek a jelenség ellen, de gyakorlati és valós eredményt a 2010 előtt hozott döntések nem hoztak. Sőt, a szocialista kormányok családellenes intézkedései még rontottak is a helyzeten.
Ezzel párhuzamosan tapasztalható volt az is, hogy a fiatalok, miközben három vagy több gyermekről álmodnak, többnyire nehezen vállalják a házasságban való elköteleződést, ezáltal kitolódik vagy meghiúsul náluk a gyermekvállalás megvalósítása. Ez leginkább a házasságok számának csökkenését és a válások arányának növekedését jelentette. Ennek hosszú távon az lett a következménye, hogy nőtt a csonka családok száma, illetve a házasságon kívül születő gyerekek aránya. A szülők és a gyermekek számára káros pszichés, szociális és társadalmi következmények ma még nem mérhetők fel, de bizonyára nem jelentenek előnyt sem az érintett személyek, sem a nemzet számára.
Egyértelműen látható volt, hogy a megoldást a családok hosszú távú megerősítése, támogatása, a családi biztonság megteremtése fogja jelenteni. Az ez ügyben komoly és tartós javulást ígérő törvények, rendeletek 2010 után kezdtek megszületni, amikor a kormány a családok támogatásával, a munkahelyvédelmi akcióterv kidolgozásával, a gyes és a gyed visszaállításával és továbbfejlesztésével, a családi adókedvezmény kiterjesztésével, a tankönyvtámogatások fokozatos bővítésével, bölcsődék és óvodák építésével és a családok helyzetének stabilizálásával bizonyította, hogy komolyan gondolja a népességfogyás megállítását és hosszú távon a tendencia megfordítását. Ezt a fiatalok észrevették és értékelték.
Ennek jele lehet, hogy a házasságkötések száma növekedni kezdett. A KSH legfrissebb adatai szerint a legnagyobb növekedés, ami 21 százalék volt, februárra volt tehető. A házasságkötések száma az év első nyolc hónapjában pedig 3,6 százalékkal haladta meg a 2013. év azonos időszakának adatait. Ez 964-gyel több házasságot jelentett.
Talán mindennek eredményeként immár egyértelműen látható, hogy 2014 első nyolc hónapjában határozottan mérséklődött a népességfogyás üteme. A KSH legutóbbi jelentése arról tanúskodik, hogy ebben az időszakban 59 627 gyerek született, ami 2,9 százalékkal több, mint 2013 azonos időszakában. Emellett legnagyobb mértékben áprilisban nőtt a születések száma, ez 9,4 százalékos növekedést jelentett az adott időszakban. Idén januártól augusztus végéig ezer lakosra 9,1 élve születés és 12,5 halálozás jutott, összességében tehát elmondhatjuk, hogy a természetes fogyás üteme a tavalyi 4,1 ezrelékről 3,4 ezrelékre csökkent. Ez egy újabb jó hír azok számára különösen, akik már régóta aggódtak a népességfogyás nem csökkenő üteme miatt.
Számunkra, kereszténydemokraták számára pedig különösen fontos ez az eredmény, mert azon túl, hogy politikánk sikerét látjuk benne kibontakozni, eleget tudunk tenni a meggyőződésünknek, amit a második vatikáni zsinat és a pápák társadalmi tanítása többször is határozottan megfogalmazott, ez pedig az, hogy a család a társadalom alapsejtje.
Tisztelt Ház! Mindez pedig most a kormány intézkedése és a fiatalok bizalma nyomán megvalósulni látszik, hogy növekedjék az adóbevétel, növekedjen az ország fejlődése az erkölcsi értékeken túl, a fogyasztás okán a gazdaság is felvirágozódjék, és a nyugdíjrendszer is stabilabbá váljon. Adja meg az Isten a folytatást és azt, hogy a folyamat kiteljesedése a magyar nemzet fennmaradása és gyarapodása legyen!
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me