DR. HARANGOZÓ TAMÁS ATTILA

Full text search

DR. HARANGOZÓ TAMÁS ATTILA
DR. HARANGOZÓ TAMÁS ATTILA (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Örülünk, hogy hozzájárulhatunk a parlament és a kormány hatékony működéséhez jelenlétünkkel és megjegyzéseinkkel.
Ami a törvényjavaslatot illeti: ezen törvényjavaslat azon üdítő kivételek egyike, sőt talán egyetlene ebben az ülésszakban - no persze, nem a benyújtás körülményeiről beszélünk, hiszen a házszabálytól eltéréssel tárgyalta a Ház, és nem is értettük pontosan, hogy mire a nagy sietség -, ahol államtitkár úr akkor még ehhez a törvényhez hozzászólva az általános vita végén, az első olvasatos vita végén maga ismerte be, miután az ellenzék minden pártja részéről szinte egyértelműen hangzott el, hogy ez a javaslat nem fog végleges és tartós megoldást adni; tehát beismerte államtitkár úr is, hogy ez egy nem végleges és nem tartós megoldás, hanem egy kezdő lépés egy olyan ügyben, ahol egyébként emberek tízezrei, százezrei szenvednek a végrehajtás miatt, és természetesen a végrehajtást kérők részéről is nagy az elégedetlenség. Miközben hírek és konkrét tapasztalatok vannak arról, hogy maga a végrehajtó szakma - ha lehet így mondani ezt ma - visszaélések és akár törvénysértések tucatjait vagy legalábbis ennek látszó cselekményeket végez.
Ami az összegző módosító javaslatot illeti, ha jól emlékszem, talán jól emlékszem ezzel a törvényjavaslattal kapcsolatban, kizárólag szövegpontosító módosítások kerültek a bizottság elé. De azt ott a vitában is elmondtuk, és el szeretném mondani itt is még egyszer, hogy világosan rögzítsük: nem tudunk igen szavazattal hozzájárulni akkor sem ennek a törvénynek az elfogadásához, noha mi magunk is úgy látjuk, hogy teljesen tarthatatlan állapot van a végrehajtói kamara és a végrehajtói szakma tekintetében, de ez a megoldás nem az a megoldás, amivel mi ebben a pillanatban vagy egyébként ebben a témakörben élnénk, ezért tartózkodni fogunk a törvény megszavazásánál, és szeretném mondani, a nem szavazattól is azért tartózkodunk, hogy világossá tegyük, hogy legalább valamilyen irányú lépést fontosnak tartunk.
Mindeközben számtalan jogi és konkrét végrehajtási problémára hívtuk fel a figyelmet a vitában is, ezek módosító javaslat formájában a kormány részéről vagy a kormánypártok részéről nem jelentek meg. A házszabálytól való eltérés egyébként szinte egynapos határidőt adott arra, hogy ellenzéki pártok módosító javaslatot nyújtsanak be, erre egyébként nem is került sor a mi részünkről sem. De szeretnénk még egyszer felhívni a figyelmet, hogy nagyon-nagyon reméljük, hogy ennek a miniszteri biztosnak, mint ahogy azt a vitában is elmondtam, átmeneti jelleggel történő alkalmazása nem a végleges megoldás, és nagyon reméljük, hogy más területek rossz tapasztalatai alapján nem arról van szó, hogy a kormány egy miniszteri biztos személyében gyakorlatilag egy óriási, többmilliárdos piac feltérképezésére kívánja felhasználni ezt a törvénymódosítási javaslatot.
(19.00)
Reméljük, nem arról van szó, hogy üzleti és egyéb megfontolások miatt kívánnak egyébként ezen a területen a kormánynak ilyen típusú beleszólási lehetőséget adni, hanem valóban azért, hogy a visszaéléseket, a törvénytelenségeket megszüntessék, a szakma szabályait betartassák, és leginkább - és ez lenne a legfontosabb - a végrehajtással érintett emberek életét kiszámíthatóvá és tisztességes eljárásban zajlóvá tudják alakítani, a végrehajtást kérők számára pedig garanciát tudjanak adni, hogy ez a jogintézmény, ami - egyébként államtitkár úr is jól mondta - egy nagyon fontos bizalmi jogintézmény, a helyére kerüljön Magyarországon.
Nagyon reméljük, hogy a törvényjavaslat megszavazásával nem az egyébként rosszízű feltételezéseinknek lesz majd igaza, hanem annak, hogy a kormánynak valóban ez egy első lépése volt, és a koncepcionálisan is átgondolt és végleges megoldást jelentő törvényjavaslatot is előbb-utóbb láthatjuk a Ház színe előtt.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me