IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Magyarországon újabb lendületet vett az Orbán Viktor által vizionált, úgynevezett munkaalapú társadalom erőltetett felépítése. A Fidesz-KDNP-kormány minden olyan elemet igyekszik lenyesni az oktatási rendszerből, amely a tudásalapú társadalom és a tudásgazdaság megalapozását szolgálná. Az elmúlt négy évben rohamtempóban kezdtek neki ennek az átalakításnak. Tizenhat évre szállították le a tankötelezettségi korhatárt, lecsökkentették a szakképzési időt és minimalizálták a közismereti tárgyakat. Bevezették a múltba tekintő új nemzeti alaptantervet, államosították és véglegetekig központosították az iskolarendszert. Több százmilliárd forintot vontak ki az oktatási rendszer működéséből, fenntartásából. És akkor még nem is beszéltünk a felsőoktatás leépítéséről és a felsőoktatás kapuinak bezárásáról.
A magyar oktatási rendszer korábban sem teljesített jól, többek között ez az oka a magyar foglalkoztatottság és gazdasági fejlődés rendkívül alacsony szintjének is. A magyar oktatás a diákok jelentős részét nem készíti fel a XXI. század kihívásaira. Mégis a kormányzat pontosan azokat az elemeket akarja eltörölni a közoktatásból, amelyek a diákok általános műveltségét és különböző készségeit, képességeit fejlesztenék. Nem kellenek a kiművelt emberfők. Az oktatási rendszer átalakítása a munkaalapú társadalom negatív utópiájának ágyaz meg, könnyen kicserélhető, jogaiktól megfosztott dolgozókat akar.
Ez a valódi keleti nyitás politikája: a keleti országok alacsony hozzáadott értéket teremtő, olcsó munkaerejével akarunk versenyezni. Oda akarunk eljutni, ahonnan India vagy Kína indult, holott már ők is egyre inkább a tudásba fektetnek be. Idevezet a gimnáziumi férőhelyek megfelezésének terve is, amire az utóbbi időben annyi utalást hallottunk Orbán Viktortól és Parragh László oktatási árnyékminisztertől is. Gimnazisták helyett szakmunkásokat akar látni a Fidesz vezetője. Csak azt nem veszi figyelembe, hogy hiába a duális képzés, hiába a szakma megszerzése, a XXI. század már nem úgy működik, mint a rendszerváltás előtt, amikor a miniszterelnök iskolába járt.
Az LMP egy globalizációkritikus párt, de látni kell, hogy a világ rohamtempóban változik, és erre a változásra a fiatalokat is fel kell készíteni. Lehet, hogy a Fidesz víziójában Magyarország örökre az olcsó munkaerőt foglalkoztató multinacionális vállalatokra és az összeszerelő üzemekre alapozza gazdaságát, de ez nem lesz mindig így. Nem elég szakmát adni a fiatalok kezébe, képessé kell tenni őket arra is, hogy bármikor átképezhessék magukat, ha akarnak, továbbtanulhassanak. Meg kell nekik tanítani legalább egy idegen nyelvet. A közismereti tárgyaktól megfosztott, multikra alapozó szakképzésben erre semmi esély nincs.
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése egyértelműen szűkíti a felsőoktatásba kerülés lehetőségeit is. A hallgatói tüntetések miatt megijedtek a felsőoktatás közvetlen leépítésétől, ezért, úgy látszik, más eszközökhöz nyúltak. A kevesebb gimnazista azt jelenti, hogy valóban csak a szűk elit számára nyílik meg a lehetőség a továbbtanulásra. Magyarország vezetői azt akarják, hogy legyen kevesebb gimnazista, miközben Orbán Viktortól kezdve Parragh Lászlóig bezárólag mindenki gimnáziumba és egyetemre járt, sőt akár doktori címet is szerzett. A szocializmusban ez csak kevesek kiváltsága lehetett, de azt akarják, hogy a jövőben visszatérjen ez az állapot. Ma Magyarország vezetői azt üzenik, hogy legyen több kétkezi munkás, miközben a milliós tandíjakkal külföldi elit magániskolákban tanuló gyermekeiket látogatják meg.
A munkalapú társadalom víziójába nem illenek az alapítványi iskolák sem.
(13.40)
Lehet, hogy most visszavonták az alapítványi iskolák bezárásával egyenértékű javaslatot, de továbbra sem tudjuk, mi lesz velük a jövőben. A köznevelési államtitkárság tárgyalási kezdeményezése - idézem - az alapítványi iskolák jövőbeli szerepéről a magyar köznevelési rendszerben eléggé fenyegetően hangzik. Az alapítványi iskolák pontosan tudják a szerepüket, csak hagyják őket békén. Lehet, hogy most kivételesen visszakozott a kormány, és megkíméli az alapítványi iskolákat, de ettől még az oktatáspolitika totálisan elhibázott iránya nem javul.
A Lehet Más a Politika minden ellenzéki eszközt megragadva megpróbálja megakadályozni, de legalábbis lassítani a munkaalapú társadalom felé mutató, tudáscsökkentő lépéseket. Meg szeretnénk mutatni a jövőben is, hogy van más út, igenis a tudásalapú társadalom Magyarország jövője. (Taps az LMP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me