SCHMUCK ERZSÉBET,

Full text search

SCHMUCK ERZSÉBET,
SCHMUCK ERZSÉBET, az LMP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mindig meglepő és általában kicsit gyanús is, amikor a Fidesz a közpénzek átláthatóságának növeléséért tesz lépéseket. Most úgy tűnik, erre készül a kormánytöbbség. A Lázár János által jegyzett törvénymódosítás lényege, hogy az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank egyes hitelszerződései kerüljenek ki a banktitok hatálya alól. Magyarul, meg lehessen ismerni a tartalmukat.
Azon szerződésekről volna szó, amikor ez az állami bank pártoknak adott kölcsönt székházvásárlás céljára. Hogy mi lehet e váratlan, első, sőt második olvasatra is szimpatikus kezdeményezés háttere, a sajtóból sejthető. Volt itt egy liberális párt, amelyik állítólag nem tud elszámolni a pénzzel, azaz nem fizette vissza az adóforintokból nyújtott hitelt. A IX. kerületi ügyészség nyomozást is folytat az ügyben. Ha ennek az ügynek a továbbéltetésére vagy esetleg más pártok érintettségének megrázó erejű leleplezésére törekszenek, hajrá, tegyék! De ez a javaslat túlmutat önmagán, mert ha csak egy percre is megállunk gondolkodni, az első kérdése minden adófizető állampolgárnak ugyanaz. Hogyan lehet egyáltalán banktitok bármilyen hitel, tranzakció, támogatás, amit a magyar állam tulajdonában álló MFB ad? Befizetem az adómat, majd pedig banktitokkal leplezik, hogy mihez kezdenek azzal a pénzzel, amiért nem a politikusok és nem is a bankárok dolgoztak meg. Hogy is van ez?
És nem a Magyar Fejlesztési Bank az egyetlen ilyen szereplő, amit a politika az elmúlt ciklusokban igyekezett kivonni a nyilvánosság ellenőrzése alól. Ugyanígy említhetnénk az Eximbankot vagy éppen az exporthitel-biztosító Mehibet. Mi az LMP-ben kezdettől a teljes átláthatóság mellett tettük le a voksot. Ha már olyan magas az elvonások és adók szintje Magyarországon, amekkora, akkor a mindenkori kormánynak kutya kötelessége minden egyes forint sorsáról elszámolni. Ha a társadalom nem tudhatja, milyen pénzügyi machinációkban használják fel a vezetők az emberek pénzét, nem lehet közbizalom, sosem fog visszaszorulni a korrupció. És ami a legfontosabb: nem lehet értelmes vitát sem folytatni gazdasági kérdésekről, például arról, mihez és milyen támogatást nyújtanak állami pénzintézetek.
Ezért mi az LMP-ben támogatjuk a törvénymódosítást, de nem tudjuk hangsúlyozni eléggé, ez még édeskevés. Azt akarjuk, hogy minden, azaz minden állami pénzmozgás, tranzakció, garancianyújtás, s a többi, legyen nyilvános legkésőbb három év után. És addig is csak a legindokoltabb esetekben lehessen korlátozni a nyilvánosság körét.
Az előbb említett szervezetek jelenlegi átláthatatlanságuk leple alatt több ezer milliárd forintos hitelkeretekről rendelkeznek évente. Az állami kötelezettségvállalásokra 50-80 milliárd forintot költünk évente. Az a minimum, hogy végre bepillantást engednek a működésükbe. Csak a nyilvánosság ereje garantálhatja ugyanis a tisztességes működést, a korrupció visszaszorítását.
Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me