DR. RUBOVSZKY GYÖRGY,

Full text search

DR. RUBOVSZKY GYÖRGY,
DR. RUBOVSZKY GYÖRGY, az Igazságügyi bizottság elnöke, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Kúriaelnök Úr! Engedtessék meg, hogy egy nagyon rövid ismertetést tegyek, terjesszek elő. Nevezetesen arról van szó, hogy számtalan beszámoltatási kötelezettséget ír elő különböző szintű jogszabály, és a Házbizottság arra az álláspontra helyezkedett, hogy ahol a beszámolási kötelezettséget az Alaptörvény írja elő, akkor az automatikusan az Országgyűlés plenáris üléséhez kerül, ha viszont sarkalatos törvény vagy törvény írja elő, akkor általában ezeket a beszámolókat a bizottságok tartják meg, érdemben a bizottságok előtt fejeződik be a munka, és erről a munkáról a bizottságok csak tájékoztatják az Országgyűlés elnökét.
Ezen általános szabály alapján szóba sem került más megoldás a legfőbb ügyész úrral kapcsolatban, figyelemmel arra, hogy a legfőbb ügyész parlamenti beszámolási kötelezettségét az ország Alaptörvénye írja elő.
(15.00)
Nem ez a helyzet a Kúria elnökének beszámolójával kapcsolatban, és ugyancsak nem ez a helyzet az Országos Bírósági Hivatal elnökének beszámolójával kapcsolatban, mert mind a két beszámoltatást sarkalatos törvény írja elő. Ennek ellenére, nagyon helyesen, a Házbizottság arra az álláspontra helyezkedett, hogy a két beszámoló intézmény súlyára és tekintélyére való tekintettel mindkettőt feltétlenül a Ház elé kell hozni.
Ez azért volt nagyon érdekes, mert e kérdésben ez év október 30-án született döntés a Házbizottság előtt reggel 9 órakor, és fél 11-kor volt az az Igazságügyi bizottsági meghallgatás, ami arról kellett hogy döntsön, hogy vagy érdemben lezárja az ügyet, vagy a plenáris ülés előtti meghallgatásnak, beszámoló elhangzásának az előkészítője legyen. Hála istennek, az utóbbi döntés született. Ennek megfelelően 30-án fél 11-kor a Kúria elnöke, Darák Péter úr elmondta beszámolóját az Igazságügyi bizottságnak. Minimális kérdésfeltételt és azokra adott válaszokat követően határozathozatalra került sor.
A határozathozatal eredménye az volt, hogy a bizottság 10 igen és 1 tartózkodás mellett a beszámolót elfogadta, és ugyanilyen arányban terjeszti elő a tisztelt Ház felé azt az igazságügyi bizottsági határozati javaslatot, amelyben javasolja az Országgyűlésnek, hogy a határozati javaslatot szíveskedjen elfogadni. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me