DR. HARANGOZÓ TAMÁS ATTILA

Full text search

DR. HARANGOZÓ TAMÁS ATTILA
DR. HARANGOZÓ TAMÁS ATTILA (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Valóban, ha már ez a téma ilyen mélységben idekeveredett, akkor én is csak megerősíteni szeretném meg csatlakozni, hogy talán itt van az alkalom, hogy a Kúria elnöke ebben a kérdésben valamit itt a parlament képviselőinek mondjon szakmailag. Ugyanis az az érvelés, amivel megítélésünk szerint a kormány ebben az ügyben előállt, az egyszerűen nem igaz, álságos és hazug. Ha nem így lenne, akkor a 180 forinton egyébként már megtörtént forintosítás kapcsán, amit szintén parlament által elfogadott törvény tett lehetővé, és az elmúlt években megtörtént, valószínűleg ezen törvény alapján is perek sorozata indult volna a bankok részéről. Ráadásul ott valóban a bankok viselték ezt a terhet.
Azért hozom csak ezt szóba, mert a mi javaslatunk, hiszen nekünk volt törvénymódosítási javaslatunk, ami arról szólt, hogy 2010-es kormányváltáskori árfolyamon legyenek ezek a hitelek forintosítva, ami egyébként még ezt a 180 forintot is egy picit meghaladta volna, erre jött ez a kormányzati érv, hogy ez kizárt dolog, és ez nem lehetséges. Mi egyébként nem mondtuk azt, hogy világos legyen, hogy ennek a pénzügyi terhét a bankok nyakába kellene varrni.
Azt mondtuk inkább ezzel ellentétesen, hogy ennek a pénzügyi terheit azok nyakába kell varrni, illetve azoknak kell felvállalnia az ezzel járó többletterheket, akik maguk is hozzájárultak személy szerint is és a kormányzati felelősség köntösében is, hogy a forintárfolyam ilyen szinten elszabadult az elmúlt években, és a devizahitelesek problémáinak döntő többségét egyszerűen rendszerszerűen ez a probléma okozza.
Ezért még egyszer azt szeretném kérni majd nagy tisztelettel az elnök úrtól, hogy ebben a kérdésben ő mondja meg, ha tudja, itt helyben, hogy melyik értelmezés a helytálló. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me