DEMETER ZOLTÁN,

Full text search

DEMETER ZOLTÁN,
DEMETER ZOLTÁN, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Kúriaelnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A Kúria mint a Legfelsőbb Bíróság jogelődje, a 2011. évi igazságszolgáltatási reform eredményeként napjainkra nemcsak formálisan kapta vissza régi, patinás nevét, hanem a bíróságok szakmai és igazgatási vezetésének szétválasztásával egyidejűleg jelentős új hatásköröket is kapott. Ez nemcsak a legfelsőbb bírósági fórum átszervezése, hanem, úgy vélem, történelmi igazságtétel is volt. A Kúria tehát örököse annak az évszázadok alatt kialakított szakmai és erkölcsi mércének, amely a magyar bíráskodás egészére kihatott és kihat, és amely által a magyar igazságszolgáltatás jogállamivá és európai színvonalúvá emelkedett. Így vált a Kúria napjainkra a XXI. század követelményeinek is megfelelően működő korszerű és hatékony igazságszolgáltatási csúcsszervvé, amelynek egyik kiemelt feladata a jogegység követelményének a biztosítása a jogbiztonság további erősítése érdekében.
Tisztelt Képviselőtársaim! Nagy örömömre szolgál, hogy az előttünk fekvő beszámoló alapján az Igazságügyi bizottság megállapíthatta, hogy a Kúria 2013. évi szakmai célkitűzései megvalósultak. Erről szeretnék egypár mondatban szólni.
A Kúria egyik legfontosabb célkitűzése az egységes és magas színvonalú ítélkezési gyakorlat biztosítása az új jogegységi eszközökben rejlő lehetőségek kiaknázásával. Ennek érdekében a 2013. évi célok között szerepelt az ítélkezési gyakorlat aktuális kérdéseinek vizsgálata kúriai joggyakorlat-elemző csoportok keretein belül. A jogszabályi rendelkezés értelmében az elemző csoportok vezetői és tagjai a Kúria bírái. 2013-ban a Kúria kilenc elemző csoportot állított fel, és úgy gondolom, jó látni különösen is azt, hogy az elemző csoportok munkáját idén is külső szakértők segítették, akik között egyaránt megtalálhatók az alsófokú bíróságok bírái, más jogászi szakmák képviselői, ugyanis a perek eljárásrendjéből kifolyólag a legújabb problémákkal elsőként ezek a bíróságok, illetve bírák találkoznak.
Kifejezett álláspontom, hogy a felmerült kérdések kellő időben történő egyértelmű tisztázásával a különböző bíróság előtti peres ügyek sokaságát lehetne lényegesen rövidebb idő alatt befejezni és ezzel az emberek igazságszolgáltatásba vetett bizalmát erősíteni. Pozitívan értékelem, hogy a Kúria szakmai célkitűzései között szerepel az egyedi ügyekben folytatott ítélkezőtevékenység időszerűségének javítása, tekintettel arra, hogy a Kúria az igazságszolgáltatás legfelsőbb fórumaként végleges jelleggel dönt az állampolgárok ügyeiben.
Hangsúlyozandó, hogy a Kúria elé kerülő ügyek ésszerű időn belüli elbírálása kulcsfontosságú az igazságszolgáltatás kiszámítható működése szempontjából. Az elnök úr beszámolója alapján szintén a célkitűzések között szerepel a Kúria határozatainak közérthetőbbé tétele. Ez azt a célt szolgálja, hogy a kúriai határozatok elvi tartalma világosan elkülönüljön a határozat többi részétől, és így a közzétételre kerülő kúriai döntések még hatékonyabban szolgálják a bíróságok szakmai orientációját.
Tisztelt Képviselőtársaim! Azt is jó látni, hogy a 2012. évben az államreform operatív program keretében a Kúria pályázatot nyújtott be a középtávú stratégia elkészítéséhez, amelyet támogatásra érdemesnek ítéltek. A jogállami igazságszolgáltatás működését évszázadok óta olyan letisztult eszmék vezérlik, mint a függetlenség, pártatlanság, kiszámíthatóság és a közösség tagjait megillető jogok védelme. Ezeknek az eszményeknek a magyar bíróságok működése eleget tesz, de az utóbbi két évtized európai és globális változásai mára megkövetelik azt, hogy a Kúria egy középtávra tervezett intézményi stratégiát alkosson, amely elősegíti, hogy optimális módon tudja követni ezeket a változásokat.
A Kúria számára is elemi követelmény, hogy felhasználja a fent említett változások pozitív hozadékát, és ezekre is tekintettel szervezze meg működését. Örömömre szolgál továbbá, hogy a jogalkotás előkészítésének támogatása mint szakmai célkitűzés keretében a Kúria 2013-ban is aktív szerepet vállalt a jogszabálytervezetek véleményezésében. Itt megemlíteném a 2014. március 15. napján hatályba lépő új polgári törvénykönyvhöz kapcsolódó végrehajtási jogszabályok kidolgozásához nyújtott segítséget és a büntető törvénykönyv új rendelkezéseinek oktatása, értelmezése vonatkozásában végzett munkát. Ennek folyományaként szintén örömömre szolgál, hogy az új anyagi jogi kódexek alkalmazásával összefüggésben a Kúria áttekintette mindazokat az iránymutatásokat, amelyeket a korábbi anyagi jogi kódexek alapján kibocsátott.
(15.10)
És ezen iránymutatások áttekintését követően újabb jogegységi eszközökkel intézkedett arról, hogy az idejétmúlttá vált, meghaladott iránymutatások ne kössék a bíróságokat, és helyükre lépjenek olyan korszerű iránymutatások, amelyek az új törvényi terminológiát is már megfelelően értelmezik.
Szeretném kiemelni az elnök úr beszámolójából azokat a momentumokat, amelyek a jogalkotás és a joggyakorlat gyümölcsöző együttműködésére mutatnak rá. Az egyik a Kúria 3/2013. közigazgatási és munkaügyi jogegységi határozatához kapcsolódik, amely az ingó vagyontárgyak online értékesítésének adózási következményéről szólt. Az ingó vagyontárgyak üzletszerű értékesítésével kapcsolatban mondott ki konzekvenciákat, utalva arra, hogy a személyi jövedelemadóról szóló törvény 58. § (8) bekezdésének szabályozása nem volt szerencsés. A jogegységi határozatnak is köszönhetően az említett jogszabályhely módosult. A másik példa, amit említett is a beszámolóban elnök úr, a Büntető Kollégiumnak az ittas járművezetéssel kapcsolatos 3/2013. BK véleményéhez kapcsolódik, ahol a Kúriának az értelmezési problémát a jogszabályi szövegben szereplő „eredményező” szó okozta. A jogalkotó, észlelve ezt a problémát, a vitatott szót kiiktatta a büntető törvénykönyvből.
Tisztelt Képviselőtársaim! A Kúria elnöke a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló törvény alapján benyújtotta az Országgyűlésnek „a Kúria 2013. évi tevékenységéről a jogegység biztosítása és az önkormányzati normakontroll körében” című beszámolóját. Az Igazságügyi bizottság mint feladat- és hatáskör szerint illetékes bizottság a beszámolót megtárgyalta és támogatásra érdemesnek találta. Szeretném tisztelettel megköszönni frakciónk nevében a Kúria, az elnök úr és munkatársainak a munkáját, és további sikeres munkát és tevékenységet kívánok.
Mindezek alapján kérem önöket, hogy támogassák a Kúria elnökének a beszámolóját. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me