TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: …majd társadalompolitikai célokat határoznak meg, hogy Magyarországon mit szabad és mit nem szabad tenni, hogy el kell törölni a 13. havi bért, el kell törölni a 13. havi nyugdíjat, és egyéb feltételeket is meghatároz az IMF-hitel. (Korózs Lajos: Paksról beszélj, András!)
Olvassa el a törvényjavaslatot, amiről ma szavaz az Országgyűlés! Egy szót sem tartalmaz arról (Dr. Schiffer András: Nem lehet, hogy egyiket sem?), hogy egyébként Magyarországon milyen politikát, milyen gazdaságpolitikát, milyen költségvetési politikát és milyen társadalompolitikát kell folytatni.
Tisztelt Képviselő Asszony! Ez a hitel egy magyarországi, magyar tulajdonú, a magyar emberek tulajdonát képező fejlesztésről, egy atomerőműbővítésről szól, amely lényegében egy termelő beruházás. Egy termelő beruházás, amely termelni fog a magyar emberek számára, és adott esetben termelni fog exportra, amely Magyarország, a magyar állam számára bevételt fog biztosítani. Termelni fog, és a magyar állam tulajdonában lesz. (Dr. Szél Bernadett fölemel egy papírt, amelyen a következő felirat látható: Ezért váltottál rendszert, Viktor?)
Ez a fejlesztés nem PPP-s beruházás, amit a szocialisták nagy elánnal és szeretettel csináltak; nincs benne külföldi tőke, és nem külföldi, nyugati bankok finanszírozzák, hanem két állam között létrejött finanszírozási szerződés alapján lesz finanszírozva, amit a magyar állam köt meg a magyar emberek nevében.
Ennek a beruházásnak 40 százalékát magyar emberek fogják építeni. Ez tízezer magyar embernek jelent új munkahelyet és jelentős bevételt ezáltal a magyar államnak. (Dr. Schiffer András közbeszól.) Ez a finanszírozás kiszámítható, hiszen a törvény egyértelműen leírja, hogy mikor kell törleszteni. Az első törlesztés akkor kezdődik, amikor az atomerőmű üzembe helyezése megkezdődik.
Egyébként pedig a felhatalmazást egy 2009-es parlamenti döntés adja a kormánynak, amit 85 százalékos többséggel fogadott el a Magyar Országgyűlés. Majd később az Országgyűlés által elfogadott nemzeti energiastratégia is megerősítette ezt, mi több, az Európai Unió energiaügyi biztosa is támogatta ezt a magyarországi beruházást.
Tisztelt Képviselő Asszony! Ez valóban Magyarország energiabiztonságát fogja majd erősíteni, Magyarország kiszolgáltatottságát csökkenti. Amiről ön beszél, a függetlensége valóban erősödni fog Magyarországnak (Dr. Szél Bernadett: Minden szavadat elhiszem!), ugyanis a gázszolgáltatások, a gázenergia igénybevételének lehetőségét fogja csökkenteni Magyarországon megtermelt energiával, amely ráadásul nem környezetkárosító. Úgy gondolom, hogy ez a fejlesztés, ez a beruházás és ez a finanszírozás Magyarország érdekeit fogja szolgálni, nem pedig az LMP napirend előtti felszólalásait.
Azt gondolom, hogy a magyar kormány és a magyar parlament, egy-két óra múlva, amikor elfogadja a törvényjavaslatot, a magyar emberek és Magyarország érdekében fogja ezt megtenni.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban. - Közbeszólás a kormánypárti padsorokból: Úgy van!)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me