IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! A 2010-es választások után Orbán Viktor miniszterelnök Andrew Vajna magyar származású amerikai filmproducert nevezte ki a nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztosnak. Azt a feladatot kapta, hogy gondolja át és reformálja meg a magyar filmszakma struktúráját és támogatási rendszerét. Azt várták tőle, hogy szüntesse meg a terület működési anomáliáit, valamint alakítsa ki a kiegyensúlyozott filmgyártás és -terjesztés feltételeit.
A kormánybiztos tevékenysége nem látszik, arról pedig, hogy a színfalak mögött valójában mit csinál a kormánybiztos, a nyilvánosság nem tud semmit, de sajnos az eredmények nagyon lesújtóak. Egy-két valódi sikert leszámítva a magyar filmek piaci részesedése óriásit zuhant az elmúlt négy évben. A hazai alkotások piaci aránya ma már csak 1-2 százalék körül alakul, miközben az amerikai filmek részesedése folyamatosan nő; tavaly már 80 százalékot ért el ez az Európai Audiovizuális Obszervatórium adatai alapján. Megújulás helyett elsorvad a magyar nemzeti filmipar.
A filmkészítésért felelős Magyar Nemzeti Filmalap tevékenysége teljesen átláthatatlan. Vannak filmek, amelyek állítólag elkészültek, de nem tudjuk, hogy hol vannak. A Filmalap évi 6 milliárdos költségvetéssel gazdálkodik, de nem tudjuk, hogy pontosan mire költik ezeket a forrásokat. Ha ez nem lenne elég, egyre több a hazai filmforgatás körüli furcsaság. A napokban derült ki, hogy az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. tavaly közel 5 milliárd forinttal támogatta a Filmalapot, amely támogatási összeg sokszorosa a korábbiaknak. Nem tudni, hogy ki és miért döntött arról, mint ahogy azt sem, milyen ellentételezés jár ezért a támogatásért. A Paksi Atomerőmű hirtelen nagy barátja lett a filmkészítésnek. De így vannak ezzel mások is? Vajon az Andrew Vajnával kapcsolatban álló kaszinóipar mekkora összeggel támogatja a magyar filmipart?
Kiderült az is, hogy az elmúlt években több külföldi produkció is milliárdos közvetett állami támogatásban részesült. Olyan hollywoodi szuperprodukciók kaptak több milliárd forintot, mint a Hercules vagy az Andrew Vajna korábbi érdekeltségébe tartozó Intercom által forgalmazott Die Hard 5 című produkció. Más külföldi filmek vagy sorozatok is több száz millió forintot kaptak. De megérte-e Magyarországnak ez a többmilliárdos állami támogatás? A részben Magyarországon forgatott produkciók vajon mekkora adóbevételt generáltak a költségvetésnek, ki járt jól valójában a filmes dotációk rendszerével? Kinek az érdekei érvényesülnek ebben a támogatási struktúrában? A magyar filmkészítés vagy az amerikai filmes érdekek kiszolgálása történik valójában? Az mindenesetre eléggé árulkodó, hogy előbbi piaci részesedése ma szinte láthatatlan, míg utóbbié dinamikusan emelkedik. Miért nem azon fáradozik a kormánybiztos, hogy minél több magyar film készüljön, és azok minél szélesebb közönséghez juthassanak el? Az LMP szerint ugyanis leginkább erre lenne szükség.
Összefoglalva: néhány valódi sikert leszámítva katasztrofális állapotban van a magyar film, a hazai mozgóképes kultúra leépül. A filmgyártás körülményei és a finanszírozása átláthatatlanok, a hazai statisztikákat pedig eltitkolják. 2011 óta ugyanis alapvető információkat sem közölnek a filmek terjesztéséről, nézőszámáról, jegybevételeiről, a korábbi gyakorlattól eltérően.
A Lehet Más a Politika tisztázni szeretné a dolgokat. Éppen ezért nyújtottunk be a mai napon számos fontos írásbeli kérdést a kormánynak, hogy kiderüljön többek között: mit mutatnak a statisztikák az elmúlt évek filmgyártásáról és terjesztéséről? Honnan és hová vándorolnak a filmgyártás milliárdjai? Megéri-e nekünk a külföldi szuperprodukciók hazai elkészítése, ha milliárdos támogatásban részesülnek? Mit tesz a kormány azért, hogy a magyar filmek minél szélesebb hazai közönséghez jussanak el?
Szeretnénk végére járni az igazságnak, amihez az is hozzátartozik, hogy a kormánybiztos tevékenységét is tisztázni kell. Már csak azért is, hiszen 2014. július 1-jétől ismét őt nevezte ki Orbán Viktor a nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztosnak. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me