HEGEDŰS LORÁNTNÉ

Full text search

HEGEDŰS LORÁNTNÉ
HEGEDŰS LORÁNTNÉ (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! 2007-ben egy Camfield nevű offshore, azaz részben a Seychelle-szigetekre, részben az USA-ba bejegyzett cég megvásárolt egy 100 hektár nagyságú, termőföld besorolású ingatlant a Fővárosi Vízművektől. Majd pár hónappal később a magyar állam ezen terület egy részét visszavásárolta az M0-s építése miatt. Míg az előbbi adásvétel esetén a Camfield meglepően jutányos áron jutott a földhöz, addig a visszavételkor már kiemelten magas volt a vételi ár, így összességében az offshore cég igencsak jól járt.
A Fővárosi Vízművek vagyongazdálkodását ellenőrző bizottság jobbikos tagjának jelzése alapján a fenti ügyben az ügyészséghez fordultunk közérdekű bejelentéssel, mivel vélelmeztük, hogy itt bizony a termőföld tulajdonjogának megszerzését korlátozó rendelkezések durva megsértése történt.
Nyomozás indult, majd hosszas vizsgálódás után megérkezett a BRFK Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályának a válasza, itt tartom a kezemben. (Felmutatja.) Idézem: „Az adásvétel idején hatályos jogszabályok alapján a Camfield Kft. nem szerezhetett volna tulajdonjogot.” - mivel gazdasági társaság sem akkor, sem most nem tulajdonolhatna magyar földet.
(18.10)
„Kétségtelen, hogy az értékesítéssel bizonyos magánjogi normák sérültek” - vonja le a következtetést a nyomozó hatóság a továbbiakban -, de mivel a Fővárosi Vízművek az ügylet megkötése kapcsán más, formai követelményeknek eleget tett, így például volt előzetes értékbecslés, sőt még a versenyeztetést is megtartották, ezért aztán a rendőrség szerint nincs mit tenni. És mint ahogy azt a nyomozást lezáró határozatban olvashatjuk: „Minden körülményt figyelembe véve a Fővárosi Vízművek szabályosan járt el, valamint kedvező üzletet kötött.” (Közbeszólás a Jobbik soraiból.) Gondolhatnánk, hogy ennél cinikusabb mondatot már biztosan nem olvashatunk ebben a jogtörténeti kuriózumnak számító irományban, de ha továbbolvassuk, beláthatjuk, tévedtünk: van még lejjebb is.
Hiszen abban sem lát semmi kivetnivalót a hatóság, hogy a két jogügylet, azaz a Camfield földvásárlása a Vízművektől, valamint a magyar állam részbeni visszavásárlása között eltelt ugyan pár hónap, de ezen idő alatt ezen a területen valamilyen paranormális okból kifolyólag hatszorosára nőtt a föld ára, így az offshore cég komoly hasznot realizált. A bűnüldöző hatóság szinte mentegeti a jogügylet szereplőit, mondván, nem is a Camfield kért ilyen borsos árat a földért, hanem a magyar állam részéről 200 milliócska fel lett ajánlva az offshore cégnek, amit aztán nyilván az belenyugvással tudomásul is vett.
A történet ismertetése során itt és most ki kell térnünk arra, hogy hol is található ezen ingatlan. Szigetszentmiklóson, a Soroksári-Duna-ág és az M0-s mentén. A területen egyebek mellett kiépített, nagy hozamú, iható víz kitermelésére alkalmas kút is található. Összességében elmondhatjuk, stratégiai jelentőségű ingatlanról van szó. Tudvalevő, hogy az M0-s tervezése egyébként évtizedes időtávra nyúlik vissza. Így 2007-ben, amikor az ingatlant a Fővárosi Vízművek elidegenítette, pontosan ismert volt annak a nyomvonala. Az FVM akkor ugyan csak 75 százalékban, de önkormányzati tulajdon volt. Tehát jogosan tehetjük fel a kérdést: a Fővárosi Közgyűlés illetékesei közül senkinek nem tűnt fel, mi történik a Vízművek háza táján? Persze a kérdés költői, hiszen a Demszky-rezsimről beszélünk.
Annál felháborítóbb és kiábrándítóbb, hogy a magát nemzetinek valló Fidesz-kormányzat bűnüldöző hatósága most a bűnözők mellé áll. Sunyin félrenéz, amikor nyilvánvaló jogsértéseket tapasztal, és arról, hogy a nyomozást felügyelő ügyészség közérdekvédelmi jogkörében eljárva hathatós intézkedést tegyen, szó sincs.
Tisztelt Ház! Ha a Fidesz képtelen is rá, a Jobbik tovább folytatja a harcát a közvagyon, a magyar föld védelme érdekében, megtesszük a szükséges jogi lépéseket, és követeljük egyben, hogy a magyar hatóságok ne pártcéloknak, hanem törvényi kötelezettségüknek megfelelően működjenek.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik és az LMP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me