NÉMETH SZILÁRD ISTVÁN

Full text search

NÉMETH SZILÁRD ISTVÁN
NÉMETH SZILÁRD ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr, csak röviden. Köszönöm szépen a hozzászólásokat, a javaslatokat. Szeretném megismételni, hogy hármas célja van ennek a törvényjavaslatnak, semmi egyéb. Tehát semmi filozofikus, semmi erkölcsi jellegű, semmi egyéb tudományos értekezés nincs ebben a törvényjavaslatban, mint hogy összegyűjtöttük azokat a javaslatokat, problémákat, bejelentéseket, amelyeket a lakosság juttatott el hozzánk. Ez több ezer kapcsolatot jelent. Ezeket osztályozta az általam vezetett munkacsoport, és ahol úgy éreztük, hogy szükség van és van is rá eszköz, lehetőség, hogy jogszabályban rögzítsünk néhány fontos, fogyasztóvédelemmel kapcsolatos intézkedést, azt most ebben a törvénycsomagban megtettük. Ennyi az egész, ennyire egyszerű az ügy.
Semmi többet nem akartunk elérni, mint hogy szolgáljuk a fogyasztók érdekeit, megvédjük őket a túlhatalomban, az erőfölényben lévő szolgáltatók túlkapásaitól, nemtörődömségétől, és ha lehetséges, akkor kialakuljon ezen a közszolgáltatási piacon vagy közszolgáltatási szférában is egy olyan magatartásforma, amely a fogyasztók tudatos életmódját, tudatos magatartását, döntéseit segíti elő. Ennyi lett volna az egész.
Ezért határoztunk el bizonyos kommunikációs előírásokat, ezért határoztunk el kapcsolatfelvételi kötelezettségeket. Ezért határoztunk el ott, ahol nagy pénzekről van szó… - mert az egyszerű embereknek nagy pénz az, ha egy késedelmes fizetés miatt, ami ráadásul nem is az ő késedelmükből vagy akaratukból következett be, feltétlenül több ezer forintos bírságokat rónak ki rájuk. Aztán ezt még görgetik, és év végén egyszer csak megjelenik egy kopasz ember náluk, és azt mondja, hogy ő a követeléskezelő, egyébként meg behajtó, mert jól ismerik a helyi kocsmából, és most azonnal ki kell fizetni 80 ezer forintot. Tehát ezekkel szerettünk volna foglalkozni.
Néhány dologra fölhívnám, tanár úr, a figyelmét, én magam is tanárember lévén, úgyhogy azt gondolom, tudunk mi együtt beszélni.
(17.50)
Arra azért a tanítványait ne ösztökélje, hogy a III. vagy a XXI. kerületi honlapon keressenek olyan rendeleteket a fővárosban, amelyek a közszolgáltatásokkal kapcsolatosak. Ezt a budapest.hu-n fogják megtalálni, mert a fővárosban kétszintű önkormányzat van, és a közszolgáltatások a Fővárosi Önkormányzat hatáskörébe tartoznak, és ráadásul a Fővárosi Önkormányzat tulajdonolja nagyrészt ezeket a közszolgáltató cégeket. Most van egy kis piaci átrendeződés, de szerintem ezt az élet meg fogja oldani.
Az MVM-mel azért nem foglalkozunk, tanár úr, mert az MVM-nek nincs egyetemes szolgáltatási lehetősége. Az MVM, hogyha lakossági szolgáltatást szeretne eszközölni - van is egyébként, ahol le tud menni a piaci ár alá, vagy az egyetemes szolgáltatás ára alá, volt ilyen időszak, így ugrott a Telekom is erre a piacra egyébként -, szabadpiaci eszközökkel tud operálni, ezért nincs többek közt megemlítve ebben a rezsiügyben.
Még annyit szeretnék kérni, az LMP-s képviselőtársaimtól is, hogy nagyon köszönöm a hozzászólást meg a javaslatokat, ezeket remélem, írásban is el fogják juttatni, annyit kérnék csak, hogy azt ne öt perccel korábban tegyék meg, mint ahogy most a törvényjavaslatot itt gyorsan, a vita előtt kijegyzetelték, és nagyívű, lehengerlő, tudományosnak látszó előadással bedöngöltek bennünket itt az agyagba, gondolják. Tehát szerintem ez így nem éri meg, ez ennél többet ér. Többet ér fogyasztóvédelemmel, többet ér fogyasztókkal foglalkozni, mint hogy ilyen nagy kinyilatkoztatások legyenek itt a magyar parlamentben, egyébként aminek meg se eleje, se veleje.
Még egyszer köszönöm a hozzászólásokat, még egyszer arra biztatok mindenkit, képviselőtársaimat és a magyar állampolgárokat, a fogyasztókat, a fogyasztóvédelmi egyesületeket, szakmai szervezeteket, érdekvédelmi egyesületeket, hogy ebben az elkövetkezendő két és fél hónapban jobbító szándékú és a fogyasztók érdekében tett javaslataikat fogalmazzák meg, és küldjék el nekünk. Köszönöm szépen, elnök úr, a lehetőséget.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me