ENDRE SÁNDOR

Full text search

ENDRE SÁNDOR
ENDRE SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Az utóbbi időben a magyar politikai közbeszédben, a nyilvánosságban igen nagy hangsúlyt kapott az, hogy a kistelepülések, a kistelepüléseken élő emberek magukra maradtak, magukra maradt érzéssel élnek. Ezt az én választókörzetemről is elmondhatjuk, hiszen Móricgáton óvodabezárás réme fenyeget, Kömpöcön már korábban is az iskola fenntartásával kapcsolatban problémák merültek fel, most az óvoda bezárásával kell hogy a helyiek megismerkedjenek. De ugyanezt lehet elmondani Jászszentlászlón is, ahol a mezőgazdaságból élő emberek napi panaszaival találkozhatunk.
Ami miatt én ma szót kértem, az, hogy Petőfiszálláson az elmúlt héten pénteken falugyűlésen vettem részt, ahol a helyiek arra kértek, hogy az ő problémáikat az Országgyűlésben mondjam el, ismertessem, és bizony a falugyűlés hangulatára a legjellemzőbb az elkeseredettség érzése volt. Elsősorban is, amit fájlalnak, az, hogy úgy érzik, ők egy kis faluban élve másodrendű állampolgárok, úgy érzik, hogy nem igazán figyel oda a kormányzat az ő problémáikra.
(17.50)
És akkor sorolták az előttük álló ügyeket. Az egyik ilyen, ami árnyékot vet, ami rémként fölmerül, az az, hogy a hétvégi orvosi ügyelet komolyan veszélybe kerül. Korábban társulási megállapodást kötöttek Kiskunfélegyháza városával, és az elkövetkezendő időszakban nem látnak garanciát és biztosítékot arra, hogy Petőfiszálláson a központi hétvégi orvosi ügyelet megmaradjon. Ez tovább növeli a bizonytalanság érzését az ott élő emberekben.
A helyi önkormányzat vezetője, a polgármester asszony beszámolójában szó szerint ezt fogalmazta meg, hogy kiszámíthatatlan a jövőnk. Elgondolkodtató, és azt hiszem, hogy mindannyiunk számára figyelmeztető jel ez, ha az önkormányzat vezetői, a képviselő-testület ilyen borúsan látják az előttük álló időszakot.
A mezőgazdaság támogatásának helyzete, azt hiszem, jól ismert, hogy milyen neuralgikus pont a vidéken élő emberek számára. Éppen két héttel ezelőtt egy napirend utáni felszólalásban hívtam fel a figyelmet arra, hogy a kedvezőtlen adottságú termőterületek kijelölése, egy új pontrendszer bevezetése kapcsán éppen azok a területek estek ki, amelyek a leginkább igényelnék a támogatást. Így többek között Petőfiszállás is kikerült ebből a támogatottsági körből, ami igen nagy probléma, mert sok nagyon komoly támogatás jöhetne ezen a jogcímen. A Duna-Tisza közi hátságra egyébként is a kedvezőtlen adottságok jellemzőek.
Gáz. Az emelkedő gázár, amely a kisfogyasztók esetében minden ígéret ellenére a 2002-es kormányváltás óta 40 százalékkal emelkedett, történt meg, a nagyfogyasztóknál 63 százalékkal (Közbeszólás az MSZP soraiból: Ez hazugság!), azt hiszem, hogy igen komolyan érinti a helyieket. Amit ők külön föl is vetettek, az az, hogy a gáz fűtőértéke számukra nem egyértelműen mérhető, és azt hiszem, hogy ebben az ügyben érdemes lenne valamiféle előrelépést elérnünk, amennyiben is a fogyasztói érdekvédelmet ezekkel a Magyarországon megtelepült multinacionális energiaszolgáltatókkal szemben fel lehetne mutatni.
Kiszámíthatatlan a jövőnk - mondják, ennek ellenére nemrégiben bővítettek egy központi konyhát, és továbbra is abban bíznak, hogy óvodát fognak tudni építeni. Azt gondolom, hogy egy településnek, amely óvodát akar építeni, van jövője, az a jövőben gondolkodik, és mi ilyenféleképpen bízhatunk a vidéken, a kistelepüléseken élő emberek életerejében. Én a magam részéről azt szeretném kérni, a kormányzat részéről, arra szeretném az Országgyűlést biztatni, hogy ezeket a településeket minden erőnkkel támogatni tudjuk, és ne csak azokat, amelyeket életképesnek ítél meg a mindenkori politika, hanem azokat a településeket is, amelyek segítségre szorulnak. Ezt várják tőlünk. Azt hiszem, az a kötelességünk, hogy segítsünk rajtuk. Köszönöm a szót, tisztelt elnök asszony. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me