TATAI-TÓTH ANDRÁS

Full text search

TATAI-TÓTH ANDRÁS
TATAI-TÓTH ANDRÁS, a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Ha megengedik, akkor dr. Kövér László és Németh Zsolt ügyét egy hozzászólásban terjesztem az Országgyűlés elé (Közbeszólások: Nagyon jó! Helyes!), hiszen mindkettőjüket Gajdos István kárpátaljai parlamenti képviselő, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség vezetője jelentette föl, mégpedig azért, mert 2004. szeptember 2-án közös sajtótájékoztatón dr. Kövér László védelmi pénzek szedésével, az ungvári egyetem rektorának meggyilkolásához való valamiféle kapcsolódásával, a magyarországi tartózkodási engedély megvonásával, valamint azzal vádolta meg, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára.
(17.10)
Ugyanakkor ugyanezen a sajtótájékoztatón Németh Zsolt képviselő úr a következőket mondta: “2002-ben nyilvánvaló csalással szerzett parlamenti mandátumot; az elnöklete alatt működő UMDSZ részt vett a munkácsi polgármester-választás elcsalásában; valamint hogy megfelel a valóságnak, hogy szerepe volt védelmi pénzek szedésében Kárpátalján.”
Szeretném elmondani önöknek, hogy a mentelmi bizottságnak ebben az ügyben sem volt lehetősége a tényállás tisztázására, ugyanakkor az imént Rubovszky képviselő úr által idézett alkotmánybírósági állásfoglalás szerint abban az esetben lehet érvényt szerezni a képviselői jogállásról szóló törvény azon passzusának, amely szerint becsületsértésre és rágalmazásra nem vonatkozik a mentelmi jog, ha kétséget kizáróan be lehet bizonyítani, hogy a képviselő tudatosan állított valótlant a feljelentésben szereplő ügyben.
Miután ennek a vizsgálására nem volt lehetőségünk, úgy foglalt állást a bizottság - 9 szavazattal, 1 tartózkodással -, hogy nem javasolja az Országgyűlésnek a két országgyűlési képviselő esetében a mentelmi jog fenntartását, illetve felfüggesztését (Derültség az ellenzéki padsorokban.). Ugyanakkor szeretném arról is tájékoztatni a tisztelt Országgyűlést, hogy a mentelmi bizottság kormánypárti képviselői a mentelmi bizottság ülésén és itt is szeretnék kifejezni, hogy elhatárolódnak attól, hogy a közélet szereplői egymást a nagy nyilvánosság előtt súlyos, becsületsértésre alkalmas kifejezésekkel illessék. Természetesen külön figyelmet kérünk abban az esetben, ha valaki határon túli magyarokról nyilatkozik.(Moraj az ellenzéki padsorokban. - Az elnök csenget.)
Mindezek előrebocsátásával tehát megismétlem a mentelmi bizottság többségi álláspontját: nem javasolja az Országgyűlésnek, hogy a két képviselő úr mentelmi jogát felfüggessze.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me