DR. MESTER LÁSZLÓ

Full text search

DR. MESTER LÁSZLÓ
DR. MESTER LÁSZLÓ (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Településünk óvodáiban az elmúlt években a helyi adottságok és lehetőségek kihasználásával nagy hagyománya alakult ki a gyermekek fejlődését szolgáló, sokfajta ismeretet és értéket adó fakultatív programoknak. A programok költségét a szülők, a programmal járó egyéb teendők ellátását az óvodák vállalták óvodai nevelési időben, mert ez szolgálta a gyermekek érdekeit, és ez felelt meg a szülők igényeinek.
(A jegyzői székben dr. Kis Zoltánt Podolák György váltja fel.)
A 2004-2005. évi tanévtől hatályos jogszabályváltozás válaszút elé állította az óvodát fenntartó önkormányzatot, ugyanis az eddigi fakultatív programokat vagy önkormányzati finanszírozással biztosítja minden gyermek számára, ennek a költségét és feltételeit nem tudja a fenntartó vállalni, vagy a délutáni órákban kell szervezni, ami hátrányos a gyermekek és a szülők számára egyaránt. Az esélyegyenlőség biztosítása mindenki által támogatandó cél, akkor, ha nem jelenti a korábbi értékek felszámolását.
Kérdezem a miniszter úrtól: vannak-e már felhasználható tapasztalatok a közoktatási törvény óvodai nevelési programokkal kapcsolatos módosításainak hatásairól? Várható-e a feszültségeket feloldó intézkedés? Vizsgálta-e a tárca az ingyenes szolgáltatások körében a nevelési programhoz kapcsolódó, minden gyermek számára a mindennapi testedzést szolgáló, intézményen kívüli kulturális, művészeti, sport- vagy más foglalkozás, kirándulás, erdei óvodai program megvalósítását biztosító kiegészítő támogatás bevezetését? Amennyiben a közeljövőben sem várható, van-e lehetőség a jelenlegi jogszabály keretei között a korábbi igény szerinti programok fenntartására?
Várom megtisztelő válaszát. (Szórványos taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me