DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS

Full text search

DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS
DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselő Urak! Tisztelt Országgyűlés! Fennmarad és fenntartható a kormány által követett liberális drogpolitika az Alkotmánybíróság döntését követően is. Ezt egyébként Holló András úr, az Alkotmánybíróság elnöke a közszolgálati rádiónak adott szombati interjújában határozottan ki is jelentette, sőt azt is kijelentette, hogy sem nem szigorít, sem nem szigorított, sem nem enyhített az Alkotmánybíróság a döntésével.
Az Alkotmánybíróság határozata látszólag új helyzetet teremtett az elterelésre vonatkozó rendelkezések területén. Tartalmilag azonban nem annyira új ez a szabályozás, hiszen nagyon hasonlít ahhoz, amellyel 1993-ban bevezették az elterelés intézményét. Akkor is volt és most is lesz lehetősége az alkalmi fogyasztónak arra, hogy a börtön helyett a pszichológust válassza és ahhoz járjon. Ezzel részben meg is válaszoltam a képviselő urak első számú kérdését, nem kell visszatérnünk a 2002-es szigorításhoz, sőt ezt kifejezetten elvetette és megtiltotta az alkotmánybírósági határozat. Alkotmányellenesek így azok a 2002-es szabályok, amelyek csak a kábítószerfüggők részére biztosítják az elterelés lehetőségét.
Mindez átvezet bennünket a képviselő urak második kérdéséhez, mely szerint egyetértünk-e azzal, hogy csak a függők részére létezzen az elterelés. Én személy szerint teljesen értelmetlennek, sőt károsnak tartanám ezt a fajta szabályozást, emellett viszont az alkotmánybírósági határozat értelmében ezzel hivatalból sem érthetek egyet, hiszen innentől kezdve ez most már egyértelműen megállapíthatóan alkotmánysértő volna. Az Alkotmánybíróság határozatából egyértelműen kiderül, hogy a liberális drogpolitika helyes irányban halad. Helyes az elterelés kiterjesztése az alkalmi fogyasztókra és helytelen annak a függőkre szűkítése. Az indokolásból az is kiderül, hogy a szabályozás hibái formaiak voltak, nem pedig tartalmiak. Az együttes fogyasztás fogalma nem volt pontosan meghatározva, annak precíz definíciójával kell tehát megőriznünk a valós gyakorlati fogyasztási szokásokhoz alkalmazkodó szabályozást.
Az Alkotmánybíróság másik megsemmisítési szempontja az volt, hogy a büntető törvénykönyv elterelésre vonatkozó szabályai és a gyermekvédelem követelményei között nem volt meg a kellő összhang. A testület ugyanakkor megadta a probléma megoldásához szükséges útmutatást is: “Ennek kiküszöbölése elsődlegesen csak a megsemmisített rendelkezések újrakodifikálásával és ennek során a nemzetközi szerződéssel összefüggésben megállapított mulasztás megszüntetésével együttesen lehetséges.” Újrakodifikálásról van szó tehát, nem a jogintézmény megszüntetéséről, hanem alkalmazási feltételeinek pontosításáról. A hibák technikai és nem érdemi jellegűek, éppen ezért a kijavításuk is technikai kérdés.
Ami viszont az Alkotmánybíróság határozatából elvi jelentőséggel kiemelendő: helyes a kormány büntetőpolitikája, helyes, hogy büntetés helyett leszoktatni szeretnénk a kábítószerfüggőket, helyes, hogy nem küldjük börtönbe bűnözést tanulni az egyszer botló fiatalokat.
Kérem, fogadja el a válaszom. Köszönöm szépen. (Taps az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me