BEBES ISTVÁN

Full text search

BEBES ISTVÁN
BEBES ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! 2002 tavaszán attól volt hangos a szocialisták választási kampánya, hogy a szocialista kormány 2006-ig 400 ezer új munkahelyet teremt. A Gyurcsány-kormány programjában pedig szó szerint a következők szerepelnek: “A kormány gazdaságpolitikájának egyik központi eleme a munkahelyteremtés, a munkához jutás segítése.”
A valóság azonban ezzel szemben sokkal szomorúbb, mondhatnám, elkeserítő képet mutat, 2003 és 2004 ugyanis a leépítés évei voltak Magyarországon. Az elbocsátási hullám az egész országra jellemző volt, de különösen érzékenyen érintette a könnyűiparban dolgozókat. Az elbocsátási hullám kiemelten érintette Nyugat-Magyarországot. A Marc Cipőgyár bezárta üzemeit Körmenden, Beleden, Szombathelyen. A Salamander esetében ugyanez érintette a bonyhádi, martfűi munkavállalókat. Az Ajkai Cipőipari Kft. bezárása is elbocsátásokkal járt. A Zalaegerszegi Ruhagyár Rt.-től mintegy 700 főt bocsátottak el. Szentgotthárdon a Lurotex- és az Opel-gyár esetében voltak több száz fős leépítések.
Most az önkormányzatok sanyarú helyzetük miatt kénytelenek lesznek tanárokat, óvónőket, önkormányzati dolgozókat elbocsátani azért, mert a béremelések fedezetének nagy részét a kormány nem biztosítja.
Több ezer ember elbocsátására készül a MÁV Rt., a Posta, a Matáv Rt. is. A sort még lehetne folytatni.
Az utóbbi idők elbocsátásai nem kímélték az Őrséget sem. A környéki könnyűipari üzemek bezárásai miatt sokan veszítették el állásukat, az odajáró dolgozók nagyon nehéz helyzetbe kerültek. Fokozottan sújtja őket még az is, hogy a járatok megszüntetése miatt nehezebb eljutásuk a még meglévő környéki munkahelyekre.
Sajnos a legfrissebb hírek sem örömteliek. A hírek szerint Őriszentpéteren a cipőgyárban további leépítések történtek.
Most, 2004 végén az őrségi családok jó részénél szegényebb lesz a karácsony. A környéken a létbizonytalanság az úr. Egyre többen jönnek sírva panaszkodni, hogy nincsen munkahely, nehéz a megélhetés, kilátástalannak látják helyzetüket. Ma már senki nem hisz a szocialisták lendületes, bátor ígéreteinek 400 ezer új munkahelyről, biztos megélhetésről.
Kérdezem, miniszter úr, mi lesz az állás nélkül maradt őrségi emberekkel. Milyen programokat indít a kormány és milyen költségvetési támogatást nyújtanak munkahelyek megőrzésére, munkahelyteremtésre, a probléma tényleges megoldására? Létesül-e 2006-ig 400 ezer új munkahely Magyarországon? Ebből a 400 ezerből hány száz vagy ezer munkahely jön létre az Őrségben és annak környékén?
Várom válaszát. (Taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me