DR. KATONA TAMÁS

Full text search

DR. KATONA TAMÁS
DR. KATONA TAMÁS pénzügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! . A napirenden szereplő, 13328. számon benyújtott magyar-lett, valamint a 13329. számon benyújtott magyar-litván kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt a szakértői tárgyalások lezárását követően a kormányok felhatalmazása alapján a szerződő államok kormányainak képviselői aláírták. A partnerországok már mindkét egyezményt ratifikálták, hatálybalépésükhöz szükséges, hogy azokat a Magyar Országgyűlés is erősítse meg.
A 13330. számon benyújtott magyar-észt kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt az Országgyűlés 100/2003. számú határozatával már megerősítette. Az egyezmény megerősítéséről szóló jegyzékváltás megtörtént, ezzel az egyezmény hatályba lépett.
Ahhoz, hogy a napirenden szereplő nemzetközi szerződések a belső jog részévé váljanak, szükséges azok jogszabályban való kihirdetése. Tekintettel arra, hogy mindhárom egyezmény kizárólagos törvényhozási tárgyat érint, ezért kihirdetésükre csak törvényben kerülhet sor.
Mindhárom egyezmény hatálya a jövedelem- és a vagyonadókra terjed ki, meghatározza, hogy az egyes jövedelemfajták, illetve a vagyon tekintetében melyik szerződő államnak milyen körben van adóztatási joga. Az egyezmények szabályozása megfelel a nemzetközi gyakorlatnak és az általunk eddig megkötött más, kétoldalú szerződésekben foglaltaknak. Jól szolgálják a kétoldalú kapcsolatok fejlődését, valamint a magyar, lett, litván és észt befektetők érdekeit.
Tisztelt Országgyűlés! Az elmondottak alapján kérem a magyar-lett és a magyar-litván kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény megerősítéséről és kihirdetéséről, valamint a magyar-észt kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény kihirdetéséről szóló törvényjavaslat elfogadását.
Köszönöm szépen, elnök asszony. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me