DR. NAGY SÁNDOR

Full text search

DR. NAGY SÁNDOR
DR. NAGY SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! A kormány felelőssége, hogy az ország lehetőségeit és megoldandó problémáit felismerve döntéseket hozzon jelentősebb fejlesztésekről, beruházásokról. Még inkább felelőssége, hogy szüntelenül bővítse azokat a feltételeket, amelyek között az emberek és közösségeik maguk határoznak fejlesztésekről, maguk csinálnak meg egyre több dolgot szűkebb-tágabb környezetük és természetesen az ország javára is.
Mindkét szempontból jelentős döntéseket hozott a kormány legutóbbi ülésein. Egyebek mellett, csak példaként említem, döntött a Vásárhelyi-terv megvalósításáról, amely nem egyszerűen egy nélkülözhetetlen lépés a Tisza vízszabályozását illetően, de az elmúlt évtizedek legjelentősebb Kelet-Magyarországot érintő térségfejlesztési döntésének is tekinthető.
Rendeletet alkotott a leghátrányosabb hét megye kiemelt támogatásának módjáról is, amelynek értelmében nyolc minisztérium hét megyével kötött megállapodása keretében három év alatt 24,6 milliárd forintot biztosít Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye számára, amely megyékben 3 millió 274 ezer ember él.
A megelőző kormányüléseken született döntés a területfejlesztési célelőirányzat felhasználásáról, ez 7,7 milliárd forint; a település- és térségi felzárkóztatást szolgáló előirányzatról, ez 12 milliárd forint; miniszteri rendelet kerül kiadásra a kistérségi támogatási alapról, ez 2 milliárd forint; továbbá a vállalkozási övezetek támogatásáról, ez további egymilliárd forint. Mindez, kiegészülve, a PHARE-program 12,7 milliárd forintjával, a területi kiegyenlítést szolgáló, valamint a céljellegű decentralizált előirányzat megyéknek átadott összesen mintegy 17 milliárd forintjával, ez évi felhasználásra több mint 64 milliárd, a további kötelezettségvállalással együtt mintegy 93 milliárd forintot biztosítanak területfejlesztési célokra.
A kormány minden korábbinál nagyobb figyelmet fordít a hátrányos helyzetű kistérségek felzárkóztatására, és megtette az első lépéseket a központi források régiók számára történő decentralizálása érdekében is.
Fontos új szabály, hogy a területfejlesztési célt szolgáló források esetében a 42 leghátrányosabb helyzetű kistérségben plusz 20 százalék, a további 52 hátrányos helyzetű kistérségben plusz 10 százalék többlet állami támogatás adható, ami az egyik legalapvetőbb problémát orvosolja, ugyanis ennyivel csökkenhet a szükséges saját erő, a saját forrás.
Végül rendeletet alkotott a kormány a források hatékony koordinálását szolgáló szabályokról is.
Tisztelt Képviselőtársaim! Mindez együttesen szól a fejlődő térségekről és szól a hátrányos helyzetű vidéki térségekről is. A vidék szerepe, jelentősége Magyarországon sokkal nagyobb, mint számos európai országban. A települések több mint 90 százaléka falu, vidéken él a magyar népesség túlnyomó többsége, a vidéki, úgynevezett rurális térségek adják az ország területének kétharmadát, ami az európai uniós átlagnak három és félszerese. Ebből következően sikeres uniós csatlakozás és sikeres kormányzati politika csak akkor lehetséges, ha a vidék végre kedvezményezettje lesz a változásoknak és nem kárvallottja, ahogy sajnos összességében az elmúlt évtizedben történt.
Az előzőekben ismertetett források és az azok felhasználási szabályai, az egyes tárcák ezen túli fejlesztési elképzelései, továbbá a 2004 májusa után megnyíló uniós támogatások együttesen igen jelentős, ezer milliárdos nagyságrendű forrást jelentenek a következő három-négy évben, és megteremtik a valódi esélyét annak, hogy az ország egésze és benne a vidék felemelkedése is elindulhasson.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me