DR. DÁVID IBOLYA

Full text search

DR. DÁVID IBOLYA
DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Képviselőtársaim! Néhány hét múlva népszavazáson döntünk hazánk uniós csatlakozásáról. A Magyar Demokrata Fórum híve a csatlakozásnak, és legmagasabb döntéshozó testületein keresztül is kéri honfitársainkat, hogy támogassák hazánk csatlakozását. Az Európai Unió nem elsősorban cél: az igazi verseny jövő év május 1-je után kezdődik, nemzetközi környezetünk az országok és nemzetek érdekérvényesítésének kemény terepe lesz. Ha változatlanul araszolgatunk, és mindig csak a következő lépésig leszünk képesek felmérni hazánk lehetőségeit, nagy bajban leszünk.
Az Európai Unió terep és keret a magyarság, a magyar nemzet fejlődéséhez. De milyen Magyarországot akarunk a megváltozott körülmények között? Ahány párt ebben a Házban, valószínű annyifélét, ez pedig a nemzet érdekeinek szétforgácsolását jelenti. Egy olyan nemzetközi rendszerben fogunk élni, amely egyrészről az egység és egyezőség, másrészről pedig a különbözőségek és a különbözések világa. Ebben a világban az az erősebb, aki gyorsabb, aki felkészültebb, aki büszke nemzeti és kulturális hagyományaira.
Tisztelt Képviselőtársaim! A nemzeti érdekek pontos megfogalmazása, a nemzeti érdekek képviselete sohasem volt olyan fontos a magyarság számára, mint amilyen most és az elkövetkező évtizedekben lesz. Sajnálatos, hogy éppen e történelmi sorsforduló idején hiányzik ez a belátás sokakból, akik hatalmi vagy döntési helyzetben vannak. Egy régi monarchiabeli mondás úgy szól: a helyzet tragikus, de nem komoly; a Monarchia a múlté, a helyzet pedig tragikus, és sajnos komoly: megváltozott Európa, megváltozott a világ és megváltoztak kihívásaink. Olyan fordulaton élünk ma, mint amilyen a rendszerváltozást megelőző néhány hónap volt, eközben a hazai politikai élet szereplőinek többsége erről nem vesz tudomást: nyolc-tíz év óta megszokott szereposztásban néznek egymással farkasszemet, és azt nézik, mikor mit törleszthetnek vissza abból, amit az előző négy évben kaptak.
Váltani kell: vagy vált a politika, vagy az emberek fognak átlépni rajtunk, mert az ő képviseletükre hivatottak képtelenek vagy nem akarnak hatékonyságot felmutatni. Egy bölcselet szerint a politikus nem jós és nem vátesz; ne azt várják tőle, hogy megjövendölje, hanem azt, hogy előidézze a jövőt. A magyarság jövője azt kívánja, hogy a közélet szereplői, a különböző irányultságú politikai erők egyezségre jussanak, közös gondolkodás eredményeképp találják meg a közös nevezőt a nemzeti összefogásban, az összefogás minimumában - enélkül a nemzet előtt álló stratégiai feladatok megoldása lehetetlen. Éreztük eddig is hiányát, de a jövőben enélkül szétforgácsolódnak érdekeink.
Mit képviselnek majd az európai parlamenti képviselők? Lelkünk mélyén érezzük, hogy képviselőink elsősorban legyenek magyarok, abban az értelemben, hogy képviseljék mindenkor a magyarság érdekeit, és csak másodsorban legyen fontos, hogy melyik párthoz vagy melyik politikai családhoz tartoznak, ezért is szükséges a nemzeti összefogás minimuma.
Ezért kezdeményeztük, hogy a négy parlamenti pártnak e kapcsolattartáshoz legyen egy-egy szakmai háttérintézménye, amely megoldja az információáramlást. Kezdeményezésünk alapján folynak a tárgyalások. Ezért kezdeményeztük, a határon túli magyarok jövőjéről folyjék párbeszéd, a törvény módosításáról úgyszintén folyamatosan legyen párbeszéd a Magyar Állandó Értekezleten keresztül. Ezért kezdeményeztük, hogy a négy parlamenti párt minél előbb kezdjen tárgyalásokat, és tisztázzuk, melyek azok a kérdéskörök, amelyekben semmilyen körülmények között ne forduljon szembe magyar a magyarral.
A magyar érdek megfogalmazása ebben a megváltozott világunkban teljességgel hiányzik. Elvárjuk e történelmi sorsforduló idején, hogy váltson a kormány is; elvárjuk, hogy a kormány vállalja a közös érdekeket, s ebben kezdeményező szerepet is; és elvárjuk, hogy a kormány erőteljesebb felelősséget vállaljon ebben az átalakulásban, mert történelmi sorsforduló idején történelmi megoldásokra és történelmi válaszokra van igény.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me