DR. ÁDER JÁNOS

Full text search

DR. ÁDER JÁNOS
DR. ÁDER JÁNOS (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Szép lassan lemorzsolta a februári hónapot is a Medgyessy-kormány, megbukott az első minisztere, de 2003 februárja nem erről lesz elsősorban emlékezetes, hanem az egyre-másra felbukkanó botrányokról. Hiszen Kiss Elemér ügye csak a jéghegy csúcsa. Ha egy jelzőt keresünk, amellyel pontosan jellemezhetnénk a mögöttünk hagyott hónapot, akkor februárt a titkolózások havának nevezhetnénk. Medgyessy Péter kormányra kerülésekor a közpénzek átlátható elköltését ígérte. Nézzük meg, mit is jelent az átláthatóság szocialista módra!
Első tétel: bár Kiss Elemér lemondott, mind a mai napig nem tudjuk, hogy milyen szerződéseket kötött volt ügyvédi irodája, mi volt az a munka, amely Bodnár Zoltán, a Nemzeti Autópálya Rt. vezérigazgatója szerint fokozott óvatosságot és gondosságot igényelt. Miniszterelnök úr, miért titkolják, hogy milyen munkáért is fizettek az adófizetők pénzéből 27 millió forintot volt minisztere ügyvédi irodájának?
Második tétel: a HVG megpróbálta megtudni a minisztériumoktól, hogy milyen külső szakértőkkel, milyen témákban és mennyiért kötöttek tanácsadói szerződéseket. Mind a Miniszterelnöki Hivatal, mind a Gazdasági Minisztérium, mind a Belügyminisztérium, mind az Igazságügyi Minisztérium megtagadta a választ. Miniszterelnök úr, miért titkolják ezeket az információkat a közvélemény elől?
Harmadik tétel: a Miniszterelnöki Hivatal 10 000 dollárért íratott egy tanulmányt az MSZP korábbi kampánytanácsadójával. A megbízás célja Szekeres Imre szerint egy hosszú távú, több kormányt is kiszolgálni képes modell megalkotása volt. Szerettük volna a tanulmányt teljes terjedelmében megkapni, de Szekeres Imre azt írta, hogy - idézem - “a tanulmány a keletkezést követő 30 éven belül nem nyilvános, annak megismerését nem engedélyezem”. (Dr. Kovács Zoltán: Botrány!) Miniszterelnök úr, miért titkolták ezt a tanulmányt, a mai napon a sajtó miért csak a tanulmány első öt oldalát kapta meg, és mi történt három nap alatt? Hiszen Szekeres Imre február 25-én azt írta válaszában, hogy nem engedélyezi e tanulmány megtekintését, február 28-án pedig hirtelen zöldre váltott a lámpa, és azt mondta, hogy mégis csak meg lehet nézni ezt a tanulmányt.
Negyedik tétel: a Földművelésügyi Minisztérium több mindent is titkol. Titkolja, hogy mennyit fizet az egykori szocialista kampányfőnök tanácsaiért. Titkolja, hogy milyen reklámtevékenységet végez a minisztériumnak a GRANT Kft., és hogy mennyiért. Titkolja, hogy milyen rendezvényeket szervez a Szféra Vagyonkezelő és Szolgáltató Kft., és hogy mennyiért. Titkolja, hogy milyen médiakommunikációs tevékenységet végez a Fivinvest Kft., a Rádió Infórum Kft. és az Educatio Kht., és hogy mennyiért.
Miniszterelnök úr, ha csak egyszerű adófizető polgár lenne, ön nem szeretné tudni, hogy mire költi a Földművelésügyi Minisztérium az ön adóforintjait is?
Ötödik tétel: a Miniszterelnöki Hivatal öt napra, március 12-e és 17-e között pontonhidat akar építtetni a Dunán. Az újságírók hiába próbálták megtudni, hogy mennyibe kerül az attrakció. (Közbekiáltás a Fidesz padsoraiból: Pótcselekvés!) Mint ahogy arra sem tudtak elfogadható választ találni, hogy a híd építésének engedélyezését miért egy magáncégre bízták, miért nem az állami hivatalok intézik azt.
(13.40)
Miniszterelnök Úr! Nem gondolja-e, hogy cirkuszi mutatvány helyett hasznosabb célokra kellene fordítani az adófizetők pénzét?
Hatodik tétel: az In-forrás Kht. 340 millió forintot fordít egy kormányzati adatmentési programra. Itt a legsűrűbb a homály: titkos a feladat, titkos a megbízó, a végelszámoló sem tudja, hogy ki fizeti ki a több százmilliós számlát, azt sem tudja senki, hogy hová kerülnek az adatok.
Miniszterelnök Úr! Hogy lehet az, hogy az ön államtitkárának fogalma sincs az egész gyanús ügyletről?
Végezetül egyetlen kérdést kell már csak feltennünk: hol van “vitéz üvegszemű” Keller László? (Derültség a Fidesz és az MDF soraiban.) Miért nem indít vizsgálatot? Miért nem segít az információra éhes újságírók kíváncsiságát csillapítani? Miért nem toporzékol - miként ezt korábban tette -, a titkolózó miniszterek és államtitkárok ajtaja előtt, hogy segítsen eloszlatni a homályt ezekről a kétes ügyletekről?
Miniszterelnök Úr! Önök a tiszta kezek kormányát ígérték, de úgy látjuk, hogy ehelyett a kéz kezet mos kormánya valósult meg.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Fidesz és az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me