DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Az emberek nap mint nap saját kárukon tanulják meg, hogy mit jelent az önök választási igazmondása (Moraj az MSZP soraiban.): ígértek ingyenes tankönyvet: nincs; ígértek minimálbért: nincs - hivatkozva arra, hogy nincs pénz; ígértek rekonstrukciót, kultúrát: nincs rá pénz. Mi van helyette? Van helyette gyárbezárás, van helyette növekvő munkanélküliség.
Miniszter Úr! Az acélipar napjainkban is zajló válságával kapcsolatban ön legutóbb úgy foglalt állást, hogy az érintett vállalatok magáncégek, és az ott elbocsátott, utcára kerülő sok ezer ember sorsához a szociálisan érzékeny, népbarát kormánynak semmi köze. Ehhez képest érdeklődéssel várom véleményét az ellenzékiséggel nehezen vádolható Népszava című napilap folyó hó 15-én megjelent cikkével kapcsolatban, mely szerint a Magyar Államvasutak 2004 végéig 10-15 ezer embert kíván elbocsátani. A hír és a szándék nem új: a MÁV elnöke már novemberben és decemberben több interjúban jelezte, hogy a MÁV 2003-ban lényegesen kevesebb támogatást kapott, mint a korábbi években, így a költségek kényszerű csökkentése miatt 2004-2005-re jelentős elbocsátásokat terveznek.
Tisztelt Miniszter Úr! A MÁV állami tulajdonban van, az ott dolgozók sorsáért viselt felelősséget a kormány nem rázhatja le magáról úgy, mint a megmaradt magyar acéliparban még kitartó, több ezer munkavállaló sorsát. Kérdezem:
Igaz-e, hogy a MÁV stratégiája jelentős, 10-15-ezer fős elbocsátással számol? A tömeges elbocsátást megelőzően készül-e a nehezen átképezhető és várhatóan már korosabb kategóriába tartozó vasutas dolgozók és családjuk további sorsára vonatkozó javaslat? Udvari László november 26-ai nyilatkozatában a létszámleépítést kizárólag államilag támogatott, társadalmi, szociális programmal vélte megvalósíthatónak. Van-e ilyen program? És ha igen, hol van annak az anyagi fedezete?
Kérem, hogy miniszter úr adjon ezekre a kérdésekre választ. Adjon választ itt, a parlamentben nekünk, és adjon választ szerte az országban a jövőjükért, megélhetésükért aggódó vasutasoknak. Várom megtisztelő válaszát. Köszönöm figyelmét. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Úgy van! - Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me