SISÁK IMRE JÁNOS

Full text search

SISÁK IMRE JÁNOS
SISÁK IMRE JÁNOS (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Országgyűlés! Szeretném előrebocsátani, hogy az egészségügyi bizottság 2002. szeptember 25-ei ülésén a bizottság minden tagja támogatta az eseti bizottság felállításának a gondolatát. Ezzel abszolút semmiféle probléma nem volt, hiszen a parlagfű-mentesítés rendkívül fontos feladat, fontos feladat ez az állam számára, fontos az önkormányzatok számára és fontos a civil szervezetek számára is. Én ott is és most is arra hívnám fel a figyelmet, hogy nem elegendő ezen probléma megoldására eseti bizottságot felállítani, nagyon komoly pénzügyi forrást is kell hozzárendelni, hogy a parlagfű-mentesítésre tényleg sor kerülhessen.
A határozati javaslat indokolásának utolsó mondata így szól: a betegek számának növekedése is alátámasztja, hogy az ország legfőbb törvényalkotó szervének, az Országgyűlésnek ezen a területen is lépéseket kell tennie a lakosság egészségi állapotának javítása érdekében. Ezzel egyetértünk. Az egészségügyi bizottság ülésén arra hívtam fel a figyelmet, hogy az eseti bizottság létrehozását a lehető leggyorsabban kellene végrehajtani, hiszen a 2003. évi költségvetés benyújtásra került a parlamentnek. Ma mindenki tudja, a költségvetési törvényt elfogadtuk, és én nagy érdeklődéssel fordultam az Egészségügyi és Szociális Minisztérium, a Környezetvédelmi Minisztérium, valamint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium munkatársaihoz, és arra szerettem volna választ kapni, hogy ennek a programnak a végrehajtására milyen nagyságrendű források állnak rendelkezésre. Legnagyobb sajnálatomra egyik minisztériumnak a képviselői sem tudtak arra pontos választ adni, hogy a minisztériumok költségvetésében milyen források állnak rendelkezésre.
Azt szeretném kérni a kormánytól, hogy ennek a fontos kérdésnek a kezelésére a bizottság felállításán túl a lehető leggyorsabban keresse meg a forrásokat, és volt ugyan a költségvetési vita tárgyalása kapcsán szó arról, hogy talán országosan 3 milliárd forintos nagyságrend áll rendelkezésre; ha ez a 3 milliárd forint, ami akkor elhangzott, valóban igaz lehetne, azt hiszem, hogy ennek a kérdésnek a megoldásában rendkívül sokat tehetnénk mi, a parlamenti képviselők, az önkormányzatok, a civil szervezetek a magyar lakosság egészségének a védelme érdekében.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me