DR. CSEHÁK JUDIT

Full text search

DR. CSEHÁK JUDIT
DR. CSEHÁK JUDIT egészségügyi, szociális és családügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Az Országgyűlés a múlt év december 23-ai ülésnapján fogadta el a büntető jogszabályok és a hozzájuk tartozó egyes törvények módosításáról szóló törvényt, és ez ad lehetőséget az elterelésnek nevezett rendszer bevezetésére. Adataink alapján az elmúlt években mintegy 700-800 fő részesült évente elterelésben.
A törvénymódosítás várható hatásairól természetesen csak becslésekkel rendelkezünk. Az ORFK adatai szerint 2001-ben 4025 személy ellen indítottak eljárást kábítószerrel való visszaélés miatt. Véleményük szerint az összes elkövető 70-75 százaléka, így körülbelül 3000 fő részesülhetett volna elterelésben, ha érvényben lett volna ez a jogszabály. Természetesen nehéz megbecsülni a kezelendők számát, de valószínűsíthető az adatok alapján, hogy havonta mintegy 60-80 fővel minden megyében több kezelendő személyre kell számítani. Ez azt is jelenti, hogy még fokozottabb nyomás nehezedik az addiktológiai, illetve a pszichiátriai területre.
Szeretném ugyanakkor megjegyezni, hogy az elterelés során biztosítandó ellátás nem csupán az egészségügyi szolgáltatásra vonatkozik, hiszen sok esetben életvezetési vagy szociális készségekre ható programok alkalmazására van szükség, ami más, nem elsősorban egészségügyi szakképesítéssel rendelkező szakemberek, szolgáltatások részvételét teszi szükségessé.
2001-ben az egészségügyi ellátórendszerben 237 ÁNTSZ-engedéllyel rendelkező intézmény vett részt a mintegy 12 ezer drogfogyasztót ellátó kezelésben. Ugyanez az ellátórendszer alkalmas és biztosítani tudja a növekvő számban megjelenő, elterelésben részesülő személyek ellátását is, és bár az országos lefedettség biztosítottnak mondható, szükségesnek látunk természetesen fejlesztéseket is. A feladatok ellátása során a Btk. módosításához kapcsolódó együttes rendelet elkészítése érdekében minisztériumunk szorosan együttműködik, illetve megosztja a feladatokat a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztériummal.
A rendelet elkészítésével kapcsolatos széles körű szakmai egyeztetések jelenleg folynak, együttes rendeletet kívánunk létrehozni, amely tükrözi a törvény alapkoncepcióját, megfelel a nemzetközi elvárásoknak, de illeszkedik a hazai viszonyokhoz is. Ezen túl megszervezzük a hazai adatgyűjtést, és hamarosan indul egy uniós szabályokkal kompatibilis monitorrendszer is. Mindezeken túl átszerveztük és megerősítjük az Országos Addiktológiai Intézetet. Többletforrást biztosítunk a növekvő szakmai feladatok ellátásához a területen is, ahol szükséges, az intézményen belüli struktúraváltást is ösztönözzük, segítjük, pályázati keretben támogatást nyújtunk azoknak a civil és egyházi szervezeteknek, amelyek fontos feladatokat vállalnak ebben a munkában.
Természetesen, tisztelt képviselőtársaim, az önök segítségére és megkülönböztetett figyelmére is szükségünk van ahhoz, hogy eredményes legyen az elterelés és hogy csökkenthessük a veszélybe került fiatalok számát.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me