DR. NÉMETH IMRE

Full text search

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Kérdésére, illetve javaslatára, hogy 2004-ben lesz-e még lehetőség az ültetvénytelepítésre és a gépvásárlásra, megnyugtató választ tudok adni, azonban szeretném figyelmeztetni is a mezőgazdasági termelőket. A kormány középtávú programja egyébként is kiemelten foglalkozik az agrárágazat műszaki és technológiai korszerűsítésével és természetesen az ültetvények fajtaszerkezetének a javításával is. Úgy gondolom, hogy ez a 2003-as támogatási rendszerben kézzelfoghatóan látható.
A nemzeti fejlesztési tervben, illetve az agrár- és vidékfejlesztési operatív programban a tárca 2006-ig kiemelkedő szerepet szán e feladatok elvégzésének. Ez azt is jelenti, hogy a forrásokat erre a területre szeretnénk koncentrálni.
Azonban tudni kell azt, hogy a 2004. évi agrárszabályozási rendszer kimunkálásánál már érvényesítenünk kell az Európai Unió közös agrárpolitikájának a normáit és az alapelveit. Ez az ültetvénytelepítések esetében azt jelenti, hogy az alma, körte, őszibarack és szőlő esetében a fajtaváltást és az elöregedett ültetvény pótlását kell előtérbe helyezni, mivel az ültetvényterület növekedésére e fajták esetében már nem lesz lehetőség. Aki az említett fajták esetében növelni akarja az ültetvényterületet, azt tudjuk neki javasolni, hogy még ez évben adja be a támogatási kérelmét, még abban az esetben is, ha ezt ütemezve csak későbbi időszakban tudja megtenni. Más ültetvénykultúrák esetében ez a szabály nem kerül érvényesítésre, a telepítések nagyságrendjét a piaci igényekhez kell alakítani.
Szeretném azt is leszögezni, most már az idő előrehaladtával, hogy 2004-től kezdve az önálló gépbeszerzések támogatására továbbra is lehetőség lesz az Európai Unióban.
Kérem válaszom elfogadását. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me