PETTKÓ ANDRÁS

Full text search

PETTKÓ ANDRÁS
PETTKÓ ANDRÁS (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Az MDF képviselőjeként ez év elején vetettem fel azt a problémát, hogy a 2002. évi adóbevalláshoz kiadott útmutató téves jogértelmezésen alapul, ellentétes a hatályos törvényekkel, többek között a személyi jövedelemadó törvény 33. § (3) bekezdésével. Magyarországon egy adóév van, azt nem lehet kettébontani, mint ahogy az a bevallásban történt.
A Pénzügyminisztérium, észlelve az MDF bejelentésének jogosságát, csupán látszatintézkedéseket tett. Az egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslat 6. §-ával akarták a problémát orvosolni. A vita során többször elmondtuk, hogy a javaslat tele van szakmai hibákkal, az elfogadása nem oldja meg a teljes kérdést, és koherenciazavart fog okozni.
(16.00)
Az APEH által júliusban kiadott, “Az adó-jóváírási különbözet kiutalásának tapasztalatai” című anyagból is kitűnik, hogy eddig 1367 esetben utalt vissza az APEH negatív értékű adót. Tehát minden adóbevallást át kellett volna számolni, ahogyan ezt a törvényjavaslat vitája során az MDF javasolta. Így nem kerülhetett volna sor negatív adózásra.
A több hónapja tartó vita során bebizonyosodott: Máté Dániel, a PM szóvivője és Burány Sándor munkaügyi miniszter, aki az adójóváírással kapcsolatos viták idején még a PM politikai államtitkára volt, nagyot csúsztatott, amikor azt állította, hogy csak néhány embert érintett a kérdés. Már júliusban bebizonyosodott, hogy közel tízezer embernek utalt át az APEH megemelt adójóváírást az MDF felvetésének köszönhetően.
Tisztelt Miniszter Úr! A Pénzügyminisztérium silány szakmai munkája miatt ismét becsúszott egy hiba. A számok önmagukért beszélnek, és ezt önnek is tudni kell, hiszen a számok világában dolgozik. Az önadózók és a munkáltatójukkal elszámolók száma nagyságrendileg azonos. Az első kör adójóváírását átszámolva az APEH 8333 adózót értesített a pozitívan megállapított adó-jóváírási különbözetről, a második esetben viszont csupán 8-at.
Ön szerint mi lehet a nagy különbség oka? Képviselőként tudom, hogy az elfogadott törvény nem rendel el az APEH-nak minden esetben automatikus újraszámolási kötelezettséget. De azt hiszem, mivel az APEH-ot az állampolgárok adóforintjai tartják el, ezért kötelessége az ellenőrzés akkor is, ha nem a költségvetés, hanem az adózó járna rosszabbul.
A nyár folyamán az Országgyűlés nyári szünete miatt a sajtón keresztül, most itt, a plenáris ülésen kérem, hogy a munkáltatókkal elszámoló adózók esetében is számoltassa át az APEH-hal a 2003. évi személyi jövedelemadó-bevallásoknál az adójóváírásra jogosultaknál az adójóváírás összegét.
Tisztelt Miniszter Úr! A kiskeresetűek, az idénymunkások, a részmunkaidőben foglalkoztatottak nevében kérdezem önt: felkéri-e az APEH-ot az adójóváírások átszámolására? Várom megtisztelő válaszát. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me