DR. LÁSZLÓ CSABA

Full text search

DR. LÁSZLÓ CSABA
DR. LÁSZLÓ CSABA pénzügyminiszter: Elnök Asszony! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! A 2002. évre vonatkozó adójóváírások újraszámolásának körülményeiről a 2002. évi vonatkozó törvény 302. §-ának (18)-(25) bekezdései rendelkeznek, azt teljeskörűen szabályozva.
A hivatkozott törvény alapján a 2002. évre járó adójóváírások különbözetének elszámolása két különböző módon történik. Az első esetben az adóhatóság hivatalból megállapítja az adójóváírások esetleges különbözetét, és kiutalja magánszemély részére. Ezt az eljárást a törvény az önadózó magánszemélyek esetében írja elő, ez ugyanis az a tipikus élethelyzet, amelyben az adójóváírás-különbözet előfordul. Ebbe a csoportba tartozik a képviselő úr által is említett, állandó munkahellyel és rendszeres jövedelemmel nem rendelkező idénymunkás is.
Adóbevallást helyettesítő munkáltatói és ezzel egyenértékű elszámolás esetén a magánszemély formanyomtatványon kérheti az adóhatóságtól az adójóváírás különbözetének megállapítását. A szabályozás ezen kialakításának oka, hogy a munkáltatói adatszolgáltatások feldolgozásának időigényessége miatt a különbözetek kiutalására csak a 2003. év végén kerülhetett volna sor. A törvényben foglaltak alapján azonban a kérelem a magánszemély részéről a munkáltatói elszámolás kézhezvétele után azonnal benyújtható, a kiutalás így rövid időn belül eszközölhető.
Az a tény, hogy munkáltatói elszámolás esetén az adóhatóság elenyésző számban utalt ki különbözetet, több okra vezethető vissza. Egyrészt a fent említettek alapján adójóváírás-különbözet nagyobb számmal az önadózók és nem a rendszeresen foglalkoztatottak között fordul elő. Feltehető továbbá, hogy a magánszemélyek azért nyújtottak be kis számban kérelmet, mert ahogy azt korábban említettük, valószínűleg csak keveseket érintett ez a probléma.
Végzetül összegezve szeretném hangsúlyozni, hogy az adójóváírások különbözetének elszámolásáról törvény rendelkezik, az abban kialakított lehetőséggel élve az érintett magánszemélyek az említett különbözethez hozzájuthatnak. A pénzügyminiszternek nincs módja beavatkozni a törvény megszabta eljárási rendbe, attól eltérő tartalmú utasítással, kéréssel az állami adóhatóság felé nem élhet. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me