PÁSZTOHY ANDRÁS

Full text search

PÁSZTOHY ANDRÁS
PÁSZTOHY ANDRÁS, a mezőgazdasági bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága többségi véleménye szerint a képviselők által bonyolultnak tartott című törvénytervezetet fontosnak és általános vitára alkalmasnak tartotta.
A törvény - mint az a vitában is elhangzott - gyakorlatilag a kifizető ügynökségekről szóló uniós tanácsi rendeleteknek és bizottsági rendeleteknek megfelelően a kifizető ügynökség eljárásrendjéről szól. Ez magában foglalja a mezőgazdasági termelők támogatását, a pályázattal elérhető vidékfejlesztési támogatásokat, valamint a piaci intervencióhoz kapcsolódó támogatási formákat. Ennek megfelelően létre kell hozni az integrált irányítási és ellenőrzési rendszert, amely az adatbázisok folytán ellenőrzési lehetőséget ad, illetve létre kell hozni azt az intézményt, amely a folyamatot átláthatóvá, követhetővé és Brüsszel által is ellenőrizhetővé teszi.
A bizottsági ülésen elhangzott az adóigazgatásról szóló törvény alkalmazásának fontossága, amely azért fontos, mert itt pénzügyi támogatásokról van szó. Ebben az eljárásban az adótörvények egy rugalmasabb eljárási rendet adnak, de a rugalmasság nem jelenti azt, hogy nem ellenőrzöttek a folyamatok, vagyis abban az esetben történik az eljárásban ellenőrzés, ha valahol rendellenesség történik.
Ismeretes, hogy Magyarországon szigorú adatvédelmi törvény van érvényben. A mezőgazdasági támogatottak köre a természetes személytől a vállalkozásig, valamint a társaságokig terjed ki, például az rt.-k, kft.-k is ide tartoznak. Ahhoz, hogy ebben a rendszerben a magánszemélynek az igényelt támogatást az adatait különböző adatbázisokkal összevetve is ki lehessen fizetni, felhatalmazást kell kérni az adatvédelmi törvény szerint. Nagy hangsúlyt kapott a vitában az úgynevezett feladatdelegálás kérdése is, amely egy új jogintézmény, ami biztosítja, hogy a feladatot végző szerv a kifizető ügynökség nevében jár el - ezt is törvényi szinten kell szabályozni.
Az ellenőrzés az európai uniós eljárási rendben az átláthatóság szempontjából kiemelt feladat Brüsszel részéről is. A törvénymódosítás lehetővé teszi, hogy ugyanabban a gazdasági évben több lépcsőben ellenőrizhetővé váljon a vállalkozás, hogy a kifizetés a benyújtott tényleges igénylésnek megfelel-e; ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy egy gazdasági éven belül akár három ellenőrzési szinten is megvalósulhasson. Kormánypárti oldalról elhangzott, hogy kedvező - ha kicsit megkésve is -, hogy a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium vezetése az előkészítés folyamatában figyelembe vette a pártok, illetve az érdekképviseletek véleményét is.
Végezetül: a mezőgazdasági bizottság 13 igen, 6 ellenszavazat és 3 tartózkodás mellett általános vitára alkalmasnak ítélte a törvénytervezetet.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Szórványos taps a kormánypárti sorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me