DR. VERES JÁNOS

Full text search

DR. VERES JÁNOS
DR. VERES JÁNOS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt némileg nyugtalan Képviselő Úr! Azt gondolom, a képviselő úr frakcióján belül érdemes lenne először az érintett kérdéseket képviselőtársaival egymás között tisztázni.
Tegnap itt, a Ház falai között két olyan hozzászólás is elhangzott a Fidesz-frakció részéről, amelyben az adott témát körbejárták, és amelyek közül az egyikben olyan kérdéseket feszegetett képviselőtársa, amely kérdések közül ön most egészen más megvilágításba helyezett másokat. Azt kérdezte tegnap a fideszes képviselő úr, hogy miért hagyták az országból eltávozni az adott ügyben érintett egyik-másik személyt. Erre az a válasz, hogy azért hagyták, mert ha a magyar hatóságoknak nincs megfelelő bizonyítékuk arra, hogy valakit a szabadságában korlátozzanak, akkor nem tehetik meg azt, hogy a határ átlépését megakadályozzák. Ha pedig van valakivel szemben a hivatalos magyar szerveknek megalapozott bizonyítékuk arra, hogy megakadályozzák a határ átlépését, akkor ezt megteszik, mint ahogyan látható volt az elmúlt hetek történéseiben; akkor is megteszik, hogyha az illető a közelmúltig meglehetősen magas gazdasági pozíciót töltött be.
Ön olyan kérdéseket érintett a hozzászólásában, amely kérdések alapvetéseiben nem hiszem, hogy érdemes lenne különbséget keresni és különbséget találni, mert a törvényesség kérdéseiben nincs alapvetően különbség a parlamenti patkó oldalai között. Abban persze van különbség közöttünk, hogy valamely cselekedetet ki hogyan ítél meg politikai alapon, ki hogyan ítéli meg ennek a súlyosságát vagy a komolyságát.
A jelenlegi kormányzó koalíció úgy gondolja, miután a PSZÁF és jogelődjeinek vizsgálati jegyzőkönyvei alapján igazolható az a tény, hogy a PSZÁF, illetve jogelődjei tudomással bírtak, ellenőrzési jegyzőkönyveikben ezt dokumentálták - interneten megtekinthetőek ezek a jegyzőkönyvek, illetve a megfelelő írott formában is közzé lett téve, ezért nyilvánosan hozzáférhetők -, hogy az adott törvényeknek nem felelt meg a K&H Equities, illetve két jogelődjének a nyilvántartási rendszere, majd ezt követően Szász Károly úr, miután ki lett nevezve a felügyelet élére, néhány hónap múlva olyan papírt írt alá a felügyelet elnökeként, amely papír egyfajta tudomásulvételt biztosított; ezért azt gondoljuk, hogy a bekövetkezett valamilyen értékű sikkasztásban bizonyosan azon szervezet, a PSZÁF felelőssége is megvan, amely szervezet alapkötelezettsége az, hogy ilyen jellegű eseményeket megelőzzön. A preventív ellenőrzési módszerek alkalmazásával ezt feltárták, hiszen ismert ez a tény, csak nem intézkedtek megfelelően. Ezért tehát azt gondoljuk, hogy ez is a felelősségi körbe tartozik.
Természetesen mi másként ítéljük meg azt, ami a sajtóban nyilvánvalóan ismertté vált, hogy olyan ügyekben, amely ügyekben megítélésünk szerint van megfelelő bizonyíték arra, hogy az ügyészség ne szüntesse meg az eljárást, hanem döntse el a független magyar bíróság, hogy óraügyben és más ügyekben vajon a magyar jogszabályok szerint jártak-e el azok, akiket annak idején az előző kormány felelős beosztásba helyezett, azaz felelniük kell e beosztásban tett cselekedeteikért, nem engedi a jelenlegi ügyészi gyakorlat azt, hogy ilyen ügyek a bíróságra kerüljenek, és a bíróság dönthessen ezen ügyek megítéléséről. Mi ezt természetesen helytelennek tartjuk, mert azt gondoljuk, valóban a bíróságnak kellene eldöntenie, hogy az érvényes magyar jogrendnek megfelelően jártak-e el azok a személyek, azok a szerződések megfelelő szerződések voltak-e, amelyeket a Happy End Kft.-vel kötöttek vagy sem.
(9.40)
Azokhoz a szerződésekhez akkor nem lehetett hozzáférni. Gyakorlatilag a kormányváltásig az ellenzék nem ismerhette meg a szerződéseket. Úgy gondoljuk, nyilván oka volt annak, hogy ezeket a szerződéseket titokban tartották vagy elrejtették előlünk.
Mi természetesen nem tudunk egyetérteni azzal, ha ilyen kérdésekben az ügyészség megakadályozza, hogy a jogrend normál menete szerint a független magyar bíróság dönthessen. Azt gondolom, bármelyik magyarországi állampolgárnak, bármelyik politikai közszereplőnek joga van, hogy ilyen véleményt formáljon. Meggyőződésem szerint a törvényességet ez a nézet szolgálja legjobban.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me