DR. RÉPÁSSY RÓBERT

Full text search

DR. RÉPÁSSY RÓBERT
DR. RÉPÁSSY RÓBERT (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Majd 46 évvel ezelőtt, 1957. december 10-én a Magyar Szocialista Párt jogelődje, a Magyar Szocialista Munkáspárt Politikai Bizottsága feltehetőleg ugyanabban az épületben, ahol a szocialisták ma is székelnek, határozatot fogadott el úgymond a büntetéspolitikáról.
“Az ellenforradalom óta eltelt időszak alatt - kezdődik a határozat - megszilárdítottuk hazánkban a népi hatalmat, helyreállítottuk törvényes rendjét. Az ellenforradalmi erők megsemmisítéséért, népi hatalmunk megszilárdításáért, a törvényes rend helyreállításáért folytatott harcban tevékeny részt vállaltak bűnüldöző szerveink, bíróságaink, ügyészségeink, belügyi szerveink is. Bűnüldöző szerveink munkáját 1956. november-decemberben az ingadozás jellemezte. A bűnüldöző szervek munkája később fokozatosan javult. A javulás jelei először a belügyi szervek munkájában mutatkoztak meg, majd az ügyészség és végül a bíróság tevékenységében is megnyilvánultak. Ma már általában megállapítható, hogy megszilárdultak bűnüldöző szerveink, és a párt politikájának megfelelően végzik tevékenységüket.”
Tisztelt Ház! Eddig a 46 évvel ezelőtti idézet. De lássuk csak, hogyan is képzelik el ma, 46 évvel később a szocialisták a törvényességet. “Szász Károllyal és a vele hasonlókkal szemben úgy kellene eljárni, hogy vagyonelkobzás, és onnantól kezdve tárgyalunk, hogy meddig fog a börtönben ülni.” - mondja Török Zsolt, egy mindeddig kevéssé ismert szocialista országgyűlési képviselő.
Keller László Polt Péterrel kapcsolatban a következőképpen fogalmazza meg hitvallását: “Én is érzékelem azt az egészséges türelmetlenséget a társadalom részéről annak érdekében, hogy találjuk meg a felelősöket. Ugyanakkor elnézést is kell kérni a társadalomtól azért, mivel ezt a munkát nem tudjuk bolsevista módszerrel elintézni, csak jogállami keretek között.” Jól hallották, tisztelt hölgyeim és uraim, Keller László azon kesereg, hogy az általa besározott és a rendőrség által folyamatosan zaklatott emberekkel szemben sajnos csak jogállami keretek között tudnak eljárni. Hol vannak már a régi jó, bevált bolsevik módszerek, amikor még Keller László társai csak ráböktek valakire, és már vitték is elintézni? Hol vannak már azok az idők, amikor a bűnüldöző szervek a párt politikájának megfelelően végezték a tevékenységüket?
Aki a hatóság előtt mást bűncselekmény elkövetésével hamisan vádol, az bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés öt évig terjedő szabadságvesztés, ha hamis vád alapján büntetőeljárás indul.
Tisztelt Ház! A büntető törvénykönyv szavai ezek. Keller Lászlónak és feljelentgető társainak előbb-utóbb felelniük kell a hamis vádakért. Ehelyett mi történik? Tapolcai frakcióülésükön Medgyessy Péter, Kovács László és a szocialisták hadat üzentek a magyar jogállam független intézményei ellen. El akarják távolítani a brókerbotrány leleplezésében kulcsszerepet játszó állami bankfelügyelet vezetőjét, le akarják váltani a politikai ellenfeleikkel szembeni hajtóvadászatot törvényes mederbe terelő ügyészség vezetőjét, és mindezt olyan eszközökkel teszik, hogy azt az egykori MSZMP Politikai Bizottsága is megirigyelné.
Szász Károlyról a pénzmosásban érintett bank volt elnöke, a miniszterelnök már jó előre kimondta az ítéletet, majd csak ezt követően indít ellene a sikkasztásban érintett bank volt vezérigazgató-helyettese, a pénzügyminiszter egy egyébként törvénytelen vizsgálatot. Polt Péternek pedig megüzenik, hogy egész ősszel zaklatni fogják a parlamentben, raportra hívják, hátha a legfőbb ügyésznek vagy az ügyészi szervezetnek elmegy a kedve attól, hogy a szocialisták érintettségét a brókerbotrányban töviről hegyire feltárják. Ez történik napjainkban a szocialista törvényesség jegyében. És minden magyarnak újból fel kell idéznie a már-már elfeledett rendszerváltáskori igazságot: a szocialista jelző a szavak előtt fosztóképzőt jelent, a szocialista törvényesség éppen az ellenkezőjét jelenti annak, amit jelző nélkül jelent.
Több millió honfitársunkkal együtt hisszük, hogy a magyar jogállam intézményei erősebbek annál, mintsem hogy a szocialisták akaratuk alá tudnák őket hajtani.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me