PETTKÓ ANDRÁS

Full text search

PETTKÓ ANDRÁS
PETTKÓ ANDRÁS (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Márciusban az adójóváírás körüli vitában többször elmondtam, hogy a Magyar Demokrata Fórum képviselőjeként felelősséget érzek a kiskeresetű emberek, a részmunkaidőben foglalkoztatottak, az idénymunkások élethelyzetének javításáért.
A munka törvénykönyve 2003. július 1-jétől hatályos módosítása következtében a 78/A. § (1) bekezdése alapján a munkaviszony eltérő megállapodás hiányában teljes munkaidőben történő foglalkoztatásra jön létre. A törvény módosítása előtt, ha egy munkaszerződésbe beleírták, hogy napi 4 órás munkaviszonyt létesítenek, az automatikusan részmunkaidőt jelentett, és ezért a havi 25 ezer forintos személyi alapbér jogszerű volt. Július 1-je után, ha a munkaszerződés nem tartalmazza, hogy nem teljes munkaidőre, hanem részmunkaidőre szól a foglalkoztatás, akkor a napi 4 óra is teljes munkaidőt jelent. Így a jelenlegi minimálbér szerint legalább havi 50 ezer forintos személyi alapbért köteles fizetni a munkáltató.
Ezzel önmagában még semmi probléma nincs. A probléma az, hogy nincs átmeneti rendelkezés, ezért a korábban megkötött szerződések esetén, ha a részmunkaidő szó nem szerepel a munkaszerződésben, akkor a napi 4 órás munkaviszonyért, amelyért 25 ezer forintos bérben állapodtak meg, július 1-jétől minimum 50 ezer forintot kellett fizetni a munkáltatónak. Természetesen a munkavállalónak nem érdeke a munkaszerződés módosítása, így ha van esze, ilyen jellegű módosítást nem ír alá. Mindezek következtében a munkáltató jogszerűen tehetetlen, az eddig jogszerűen kifizetett havi 25 ezer forintos bér helyett most egy csapásra a dupláját köteles fizetni.
Tisztelt Államtitkár Úr! Nem érzi-e a helyzet tarthatatlanságát az átmeneti szabályozás hiánya miatt? Ahelyett, hogy a részmunkaidős foglalkoztatást támogatnánk, miért kell törvényi eszközökkel lehetetlen helyzetbe hozni, egymásnak ugrasztani a munkaadókat és a munkavállalókat?
Várom megtisztelő válaszát. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me