CSIZMÁR GÁBOR

Full text search

CSIZMÁR GÁBOR
CSIZMÁR GÁBOR foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A munka törvénykönyvének módosításáról szóló 2003. évi XX. törvény 2003. július 1-jén lépett hatályba. A kérdés által hivatkozott 78/A. § (1) bekezdése a részmunkaidős munkaviszony létrejöttére vonatkozik. Tekintettel arra, hogy a törvénymódosítás hatálya nem visszamenőleges, a fenti szabályt a 2003. július 1-jén és azt követően létrejövő részmunkaidős munkaviszonyokra kell alkalmazni. Következésképpen a korábbi szabályok szerint megkötött részmunkaidős munkaszerződések nem válnak érvénytelenné a törvény hatálybalépésével pusztán amiatt, mert nem szerepel bennük a részmunkaidő szó.
A módosított törvény hatálybalépése nem eredményez tehát részbeni, a munkabért érintő érvénytelenséget sem. Vagyis nem jelenti azt - a felhozott példára utalva -, hogy a 25 ezer forintos munkabérről szóló megállapodás helyébe az 50 ezer forintos minimálbérről szóló jogszabályi rendelkezés lépne. Ha a munkavállaló a munkabér 50 ezer forintra való megemelését követeli, ez a munkaszerződés módosítására irányuló szándékára utal, a módosításra pedig csak közös megegyezéssel ad lehetőséget a munka törvénykönyve. Mindezek alapján átmeneti szabály alkotására nem volt szükség.
Egyébként korábban sem jelentett automatikusan részmunkaidőt a napi 8 óránál rövidebb munkaidő megjelölése a szerződésben, mivel az úgynevezett rövidebb teljes munkaidőben történő megállapodásra a korábbi munkatörvénykönyvi szabályok is lehetőséget adtak a 117/B. § (2) bekezdése alapján. A felek megállapodásának azonban mind 2003. július 1-jét megelőzően, mind azt követően egyértelműeknek kell lenni a tekintetben, hogy a 8 óránál rövidebb munkaidőt teljes vagy részmunkaidőként határozzák meg.
Kérem válaszom elfogadását. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me