DR. BÁRÁNDY PÉTER

Full text search

DR. BÁRÁNDY PÉTER
DR. BÁRÁNDY PÉTER igazságügy-miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A 400 ezer aláírás egyike az enyém; magam is nagyon fontosnak, szükségesnek és indokoltnak tartom azt, hogy a büntetőjogban is megjelenjen ez a deviáns magatartás, megjelenjen mint tilalmazott és büntetendő akció és cselekvés.
Hogy mivel kezdődik egy bűnözői vagy deviáns karrier, és hogy az sokszor állatkínzással is megkezdhető, arra mi sem jobb példa, mint néhány fénykép, amelyik egy-egy diktátornak a gyermekkorából egy-egy ilyen, nemesnek nem mondható cselekedet örökít meg. Az is példaértékű persze, hogy megörökítette.
A büntető törvénykönyv módosítását valóban 400 ezer ember az aláírásával indokoltnak és helyesnek látja, indokoltnak és helyesnek látja két frakció, és indokoltnak és helyesnek látja maga a kormány is.
A büntető törvénykönyv módosításakor mire kellett kitérni vagy mire kell kitérni, amennyiben ezzel majd a Ház is egyetért? Van szabályozás az állatviadalok tartásának tilalmára, azonban ez csupán egy nagyon szűk körére korlátozódott a viadalra fogható állatoknak, ezt ki kell terjeszteni minden állatviadalra; persze itt tudomásul kell vennünk, és ez a továbbiakra is vonatkozik, hogy csak gerinces állatok azok, amelyekre vonatkozhat az összes tilalom, hiszen ez a nemzetközi gyakorlat is. Tehát az állatviadalok tartását, a szervezését, a fogadási magatartást, valamint az olyan állatok tenyésztését, amelyeket ezért tenyésztenek, más állatoknak az erre nevelését, idomítását mind-mind büntetendővé szeretnénk tenni; ugyancsak a gerinces állatok indokolatlan bántalmazását, valamint az olyan bánásmódot is, amely alkalmas arra, hogy maradandó sérülését, illetőleg halálát okozza az állatnak. Itt felhívom a figyelmet: ez az alkalmasság, nem pedig az okozás maga.
A képviselő úr is utalt arra, hogy az állatok kitétele nemcsak az állat, hanem a környezet számára is nagy veszélyt jelent, ezért a veszélyes állat kitétele csakúgy büntetendőnek gondolható, mint a szabad életre alkalmatlan állatok kitétele.
Végül egyetértek abban is, hogy az orvvadászat és az orvhalászat is a lehetőségekhez képest büntetendővé nyilvánítandó, tehát mindazok a magatartások, amikor a vadászatot vagy a halászatot tiltott eszközzel vagy tiltott módszerrel gyakorolják.
Azt gondolom, hogy a büntetőjogba való felvétele egy-egy magatartásnak nem csupán a büntethetőség lehetőségét adja meg, hanem egy - ha nem is legfontosabb - közvetítője egy társadalmi értékítéletnek is, annak, hogy ezt a fajta magatartást olyan mértékben tartja a társadalom tűrhetetlennek, hogy azt már büntetőjogi kategóriaként kell kezelni.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me