HERÉNYI KÁROLY

Full text search

HERÉNYI KÁROLY
HERÉNYI KÁROLY (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Az államtitkár úrhoz, illetve a tárcához fordulok, hiszen a gazdasági tárca felel a turizmus, az idegenforgalom helyzetéért. A kérdésem az, egyetért-e azzal a pénzügyminisztériumi törekvéssel, amely az általános forgalmi adó mértékét nemhogy szinten akarja tartani, hanem növelni kívánja ebben az esztendőben.
Teszem ezt azért, mert a turizmus-vendéglátás ágazati párbeszédbizottságban részt vevő munkáltatói és munkavállalói szervezetek kérték a kormányt, hogy ebben a szektorban a lehető legalacsonyabb áfakulcsot alkalmazzák, mert a magas áfa gátolja az ágazatban a növekedést és a foglalkoztatást. Hogy miért gátolja? Mert előzetes számítások szerint a GDP 10 százalékát megtermelő ágazatnak 10 milliárd forint bevételkiesést jelent az áfaemelés, és 300 ezer, jelentős részben, 50 százalékban minimálbéren dolgozó ember munkahelye kerülhet veszélybe. Mert 2004. május 1-jétől a kötelező HACCP élelmiszer-biztonsági előírások alkalmazása komoly beruházást igényel. Mert az áfaemelés után megtorpan a lassan fejlődő belföldi turizmus, amelyet az adómentesen adható 50 ezer forint értékű üdülési csekkek forgalma generál. Mert az ifjúsági turizmus, a gyermeküdültetés visszaesése megnöveli a szünidőt utcán töltő gyermekek számát, ennek minden káros következményével együtt. Mert a belföldi szállítás drasztikus áfaemelése tovább ronthatja a belföldi turizmus fejlődését. Mert a szociális üdültetésben részt vevők, a nyugdíjasok, a különböző fogyatékkal élők számára is csökkennek a rekreáció, az életminőség javításának a feltételei. Mert például a közösségi étkeztetésben részt vevők, a gyermekek, a diákok, a munkahelyen, kórházban étkezők mindannyian drágábban juthatnak hozzá a legalapvetőbb étkezésekhez.
Ezért kérdezem az államtitkár urat, hogy a tárcája egyetért-e a Pénzügyminisztérium és a pénzügyminiszter ilyen irányú törekvéseivel.
Várom megnyugtató válaszát. (Szórványos taps az ellenzék soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me